Csökkent a regisztrált álláskeresők száma

2013.07.23. 15:49

Tovább csökkent a  regisztrált álláskeresők száma Vas megyében, júniusban 8035-en szerepeltek a nyilvántartási rendszerben, 4,8 százalékkal kevesebben, mint egy hónappal korábban.

Tovább csökkent a  regisztrált álláskeresők száma Vas megyében, júniusban 8035-en szerepeltek a nyilvántartási rendszerben, 4,8 százalékkal kevesebben, mint egy hónappal korábban - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja kedden az MTI-vel.

    Az álláskeresők száma az év eleje óta folyamatosan mérséklődik, január óta összességében 25 százalékos csökkenést regisztráltak a Vas megyei kirendeltségeken.

    Az álláskeresési ráta az év hatodik hónapjában 6,6 százalékra csökkent. Szombathely vonzáskörzetében volt a legalacsonyabb, 5,4 százalék a mutató, de a megyei átlagnál Kőszeg és Körmend térségében is kedvezőbb a munkaerő-piaci helyzet. Sárvár és Szentgotthárd körzetében a gazdaságilag aktív népesség több mint 7 százaléka, Celldömölk térségében 9 százaléka, Vasvár körzetében pedig 12,2 százalék keres munkát.

    A nyilvántartásban szereplő álláskeresők (8035 ember) csaknem 20 százaléka 25 éves vagy fiatalabb, 25 százalékuk pedig betöltötte már az 50. életévét.
    A regisztráltak 35,4 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettségű, 30 százalékuk járt szakmunkásképzőbe, szakiskolába. A gimnáziumi érettségit 8,2 százalékuk tette le, a szakközépiskolát, technikumot 20 százalékuk végezte el. A diplomások aránya a legalacsonyabb, 6-7 százalék. 

    A vasi álláskeresők 57,5 százaléka nem kapott semmilyen ellátást, álláskeresési járadékra és segélyre csaknem 1400-an voltak jogosultak, 2020-an pedig foglalkoztatás-helyettesítő támogatást (rendszeres szociális segélyt) kaptak.

    A regisztrált álláskeresők 11,7 százaléka pályakezdő. Júniusban 944 fiatal szerepelt a regisztrációs rendszerben, 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A fiatalok majdnem 27 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettségű, 30 százaléka szakközépiskolát végzett. A szakmunkások részaránya eléri a 20 százalékot, 11 százalék gimnáziumi végzettségű, a diplomások aránya pedig mintegy 8 százalék. 

    A nyár első hónapjában megélénkült a munkaerő iránti kereslet: a foglalkoztatók júniusban 990 új álláslehetőséget jeleztek a kirendeltségeken, negyedével többet, mint az előző hónapban. Az újonnan bejelentett állások 73 százaléka nem támogatott álláshely. A körmendi térség kivételével valamennyi kirendeltségen a nem támogatott állások voltak túlsúlyban.

    A májusi munkaerő-kereslethez hasonlóan a feldolgozóipar mellett az önkormányzatok, valamint a kereskedelem kínálta a legtöbb üres állást Vas megyében. A betöltetlen munkahelyek majdnem fele Szombathely térségében van, míg a többi kirendeltségen 150-170 új munkalehetőséget ajánlottak.

.