Hirdetés

Csónakkal csónakáztunk a szombathelyi Csónakázótón

2014.07.20

Hirtelen jött ötlettől vezérelve nosztalgiabérlés történt.

Hirdetés

Nőm már napokkal korábban masszív nyomás alá helyezett, hogy nézzünk ki hétvégén az AlteRábára, de én ellenállok, távolságot, benzinpénzt és önismétlést emlegetek a bajszom alatt.

Itthon maradunk, de érzem, elő kellene rukkolnom egy alternatív programmal: „Mi lenne, ha kimennénk csónakázni?” – kérdem? „Hát nem is tudom” – jön a bizonytalan válasz, érzékeltetve, hogy az ötlettel nem szereztem meg a maximális pontszámot.

Szombaton a délutáni szieszta után gyalog vágunk neki az útnak, a romantika az romantika.

csónakázótó

Csalódás a Csónakázótó szigete.

 Egy évvel ezelőtt egyetértettünk azzal, hogy kiirtották a dzsungelt, most viszont igencsak lepangott az egész.  Törött padok, gondozatlan sétautak, vágatlan fű, a virágok teljes hiánya. Még szomorúbb, hogy mindez nem pénzkérdés. És ha  már pénz: korábban azt mondták, ez év végéig 750 milliót költenek a környékre. Úgy tűnik, ebből nem sok minden lesz.

Ennyi pénzből egyébként tényleg alaposan fel lehethetne turbózni a területet, még akkor is, ha tudjuk, mennyire hatékonyan és ésszerűen jutnak célhoz a pályázati pénzek. Ha pedig nem stadionra, hanem mondjuk Szombathely rekreációs lehetőségeire költenénk 10 milliárdot, hosszú távon még akár vissza is jönne belőle a pénz, mert ilyen adottságokkal (nyugalom, zöld terület, strandok stb.) kevés város rendelkezik.

No, de előre a csónakházhoz, ahol szabad vízibicikli és csónak van elég. Egyetlen segítőkész alkalmazott látja el a pénztárosi, csónakmesteri stb. szerepet.

A bérlés egy órára 950 forint (Szent Márton kártyával 800), ami korrekt árnak tűnik.

nyitva tartás, bérleti díjak

Egy perc múlva már lelkesen evezek. Öt perc múlva a nőm megjegyzi, hogy barátnőket valószínűleg romantikusabb idehozni, mint feleségeket.

Szó, mi szó, aki csónakkal csónakázik a szombathelyi Csónakázótón, az megrázó élményekre ne számítson. Kérdés, persze, szükségünk van-e állandóan megrázó élményekre, vagy megelégszünk kisebb tapasztalatokkal is.

csónakázótó

Olyanokkal például, hogy a kiskacsák kíváncsian közel jönnek a csónakhoz, vagy hogy a tavi„szökőkút” vízsugara szivárványt rajzol ki.

csónakázótó

Nézegethetjük persze a többi romantikus csónakost, vagy éppen azt a fiatal társaságot, akik alámennek a vízpermetnek, és a lányok vizespóló-hatással örvendeztetik meg a társaság hímnemű tagjait.

Olyan 20-25 perc múlva már a mérsékelt, kezdeti izgalmak is elmúlnak, ha lenne valami büfé vagy akármi, biztosan kimennék egy hideg italért, merthogy még vígan 30 fok felett van a hőmérséklet. Ilyen komoly infrastruktúra azonban nincs a szigeten. (Ahogy vécé is csak a gyaloghíd túlsó oldalán van.)

csónakázótó

Így hát – ha már egyszer befizettük az egy órát - még evezek ide-oda, néha egészen közel a partokhoz, a horgászok nagy örömére.

csónakázótó

Aztán csak letelik az idő, a kikötőhöz irányítom a csónakot a fixre állított evezőkkel.

csónakázótó

Ennyi most elég volt a romantikából.