December óta 17,4 százalékkal nőtt a munkanélküliség Vas megyében

2012.02.24. 18:11

December óta 17,4 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi adatokhoz képest viszont 16,6 százalékkal mérséklődött januárban a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében.

 December óta 17,4 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi adatokhoz képest viszont 16,6 százalékkal mérséklődött januárban a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pénteken az MTI-vel.

Az év első hónapjában 9.729 álláskeresőt tartottak nyilván a kirendeltségeken; 1439 fővel többet, mint decemberben, de 1940 fővel kevesebbet, mint 2011 januárjában.

Az elmúlt év azonos időszakához képest - a celldömölki kirendeltség vonzáskörzetének kivételével - a megye valamennyi térségében javult a munkaerő-piaci helyzet. Kőszeg térségében a csökkenés üteme megközelítette a 33 százalékot, míg Vasvár vonzáskörzetében 7 százalékot sem ért el. Januárban 8,2 százalék volt a munkanélküliségi ráta Vas megyében, míg az elmúlt év azonos időszakában a gazdaságilag aktív népesség 10,1 százaléka volt munkanélküli.

A szezonális hatások miatt viszont januárban kevesebb álláskereső tudott munkát vállalni, a téli hónapokban a közfoglalkoztatási programok munkaerő-igénye is lényegesen elmaradt a korábbi hónapokétól. Decemberhez képest ezért minden térségében emelkedett az álláskeresők száma; Sárvár, Celldömölk, Kőszeg és Szombathely vonzáskörzetében mintegy 8-16 százalékkal, Szentgotthárd térségében 30 százalékkal, Körmend és Vasvár térségében pedig 24-20 százalékkal bővült a munkanélküliség.

Az álláskeresők 49,4 százaléka volt jogosult álláskeresési vagy szociális ellátásra.
A januárban regisztrált több mint 2 ezer álláskereső mintegy 27 százaléka a feldolgozóiparban, 14 százaléka az építőiparban dolgozott korábban. A hideg időjárás miatt az építőipari munkák egy része szünetel, és a közfoglalkoztatás téli hónapokra jellemző alacsonyabb szintje miatt is jelentős számú belépés történt a regisztrációs rendszerbe.

A nyilvántartásból kikerült 640 fő 60 százaléka állt munkába, az álláskeresők egynegyedének viszont az együttműködés hiánya miatt szűnt meg a nyilvántartása.

.