Hirdetés

Szombathelyi közgyűlés - 2011. december: hangfogóval

2011.12.15. 21:30

Békés hangulatban zajlott az idei utolsó közgyűlés Szombathelyen, csak egyszer vesztek össze komolyan a képviselők. A városi cégek vezetőire hangfogót szereltek, viszont a Szovának nem kell háromszázmillió forintot kifizetnie. Tallózgatunk a témák között.

Hirdetés

A decemberi közgyűlésre érkező képviselőket három tűzoltóautó fogadta a városháza előtt, a nagyteremben pedig az állomány tagjai egy egész sort foglaltak el. Búcsúzni jöttek, bár a városból természetesen nem mennek el csak január 1-től nem Szombathely önkormányzatához, hanem az államhoz tartoznak. Czeglédy Csaba (MSZP) frakcióvezető megjegyezte, hogy ez államosítás, és az állam viszi a városi hozzájárulással beszerzett eszközöket is. Puskás Tivadar megköszönte a bajtársak munkáját, Czeglédynek pedig azt válaszolta, hogy az ember amikor bevetésen van, nem azon gondolkodik, hogy ki a főnöke, hanem hogy segíteni kell másokon. A képviselőtestület és a közgyűlés hallgatósága tapsa között vonultak ki a teremből a tűzoltók.
 
Hangfogó a cég- és intézményvezetőknek
 
Hangfogót tettek a városi intézmények és önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek szájára. A decemberi közgyűlésen úgy határozott a képviselőtestület, hogy az intézményvezetők, az önkormányzati többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságok, és a városi pénzből támogatott egyéb szervezetek első emberei vezetői minőségükben ne
nyilatkozhassanak az önkormányzat anyagi-gazdasági helyzetéről. A határozatot egyhangúlag fogadták el.
 
A lex Németh Gábor előzménye a Szova vezérigazgatójának a megyei napilapban tett kijelentése, (melyet Czeglédy Csaba (MSZP) rémhírterjesztésnek minősített, Németh Kálmán (SZTKE) pedig úgy gondolja, hogy ez árthat a város hitelképességének. Molnár Miklós (Pro Savaria) gazdasági alpolgármester más véleményen volt: „Mindenki segíti a város helyzetét, aki felhívja a figyelmet, hogy rendkívül nehéz helyzetben van a város, és ebben a helyzetben súlyos döntéseket kell meghozni. A bankok pedig nem újságcikkek alapján hozzák meg a döntéseiket.” Ugyanakkor javasolta, hogy ha már az ötlet felmerült, akkor ne csak a Szova vezérigazgatója ne nyilatkozhasson, hanem akkor egyetlen cégvezető sem.
 
Czeglédy azt is nehezményezte, hogy Németh nyilvánosságra hozta a két ingatlan (buszpályaudvar-telek és ipari park) megvásárlásával kapcsolatban folyó rendőrségi eljárásban született igazságügyi szakértői értékbecslést, amely a két ingatlan esetében összesen 500 millió forinttal kisebb értéket állapított meg, mint amennyiért három éve megvette (közgyűlési döntés alapján) a területeket a Szova Zrt.
 
Karnevál: tovább nyújtóztak?
 
A hatodszor módosította a közgyűlés az idei költségvetést, az egyik tétel, ami miatt erre szükség volt a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány 30 millió forintos támogatási igénye. Mint Németh Kálmán megjegyezte, 49 millió forinttal költött többet az alapítvány, mint amennyi pénze volt. Azért szükséges most 30 millió megsegíteni a szervezetet, mert szombathelyi kisvállalkozóknak tartozik. (És a kulturális államtitkár által megígért 30 millió forintos támogatás sem érkezett meg a számlára.)
 
Az idei karnevál fényes újítása, a szobrok sorsa is kérdéssé vált, Marton Zsolt (Fidesz) alpolgármesterben egy képzőművészekkel folytatott beszélgetés ébresztett kételyeket a (Marton szavai szerint) „installációk” művészi értékével kapcsolatban. (Később finoman le is gagyizta az alkotásokat.) A városfejlesztési bizottság hatáskörébe helyezték a kérdést. Molnár Miklós viszont azt jegyezte meg, hogy a diadalív kivilágítatlanul a sötétben meglehetősen ijesztő az autós számára, nem értik, mivel is kerülnek szembe. (Véleményünk szerint viszont világosban is hasonló a helyzet, nem értjük, hogy kerül a város kapujába az erőteljes szocreál stílusjegyeket hordozó hungarocell építmény.)
 
Költségvetési koncepció konszenzussal
 
A város jövő évi költségvetési koncepcióját egy ellenszavazat mellett fogadta el a testület. Molnár Miklós nem túlságosan biztató képet vázolt fel: Kizárólag tőketörlesztésre vehetnek fel hitelt, ami nem lesz könnyű (a folyószámla vezetésére sem jelentkezett egyetlen bank sem) de ha az idei költségvétés egyensúlyban marad, és a jövő évi büdzsé korrekt és megalapozott lesz, akkor talán lesz bank, amely bank, amely ezt megfinanszírozza.
 
Fejlesztési hitelt sem vehet fel a város, beruházásokra csak vagyongazdálkodási bevételekből lehet költeni - amennyiben lesz ilyen bevétel. Összesen 1,8 milliárd forint hiányt kell a költségvetésből lefaragni. Németh Kálmán szerint ennek az is az oka, hogy háromszázmillió forinttal csökken a központi költségvetésből kapott támogatás. A volt gazdasági alpolgármester egyetértett abban a jelenlegivel, hogy a fűnyíró elvet nem lehet alkalmazni, a kötelező és nem kötelező feladatok között kell súlyozni.
 
Szova: kedvező fejlemény
 
Jogszabály változás miatt a Szovának csak 38 millió forint illetékfizetési kötelezettsége keletkezik az el nem adott ingatlanok miatt, nem pedig háromszázmillió. Így nem kell a városnak megvásárolnia a területeket.
 
Dohányosok a sarokba…
 
Nem kis vitát váltott ki az a javaslat, hogy a Fő tér egyetlen kijelölt helyére szorítsák a dohányosokat. Puskás Tivadar szerint ha kell, akkor szankcionálni is lehet, aki a saját egészsége ellen vét, mert a társadalomnak szüksége van minden egyes emberre. Horváth Attilának (aki dohányos képviselőként szólt a témához, mégpedig, hogy nem tesz jót a belvárosi vendéglátásnak, ha az utcán se lehet rágyújtani) pedig azt mondta, hogy nem csak a saját felelősségére dohányzik, mert ha tüdőrákot kap, amit nem kíván neki, akkor a társadalom fogja gyógyíttatni. (Szerintünk nem elég az, hogy a sarokba küldik a dohányosokat, javasolnám, írja elő a város, hogy ott is csak kukoricára térdepeltetve cigizhessenek.) Határozatot később hoznak.
 
Vérmes személyeskedő vita
 
A református egyház bekapcsolódna Szombathely szociális ellátórendszerébe, a családok átmeneti otthonát vennék át. A szocialisták ellenvetéseire Szakály Gábor megjegyezte, egyházellenességüket bujtatják érvek mögé. Ezt az MSZP-SZTKE frakció kikérte magának, és igencsak elszabadultak az indulatok. A polgármester szünetet rendelt el.
 
Konszenzussal fogadták el viszont a megyei vagyon átadásával kapcsolatos előterjesztést, amire még visszatérnek.