Egy szombathelyi cég ügye eljutott az Európai Bírósághoz

2014.08.08. 17:35

Az Európai Bíróság tagállami hatáskörbe utalta a korábban az uniós joggal ellentétesnek bizonyult áfa-visszatartás miatti késedelmi kamatról való rendelkezést, vagyis a magyar bíróságnak kell döntenie a késedelmi kamatfizetés feltételeiről, esetleges mértékéről - kommentálta az MTI érdeklődésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken, az EU bíróság csütörtökön nyilvánosságra hozott döntését.

    A tárca emlékeztetett arra, hogy a luxembourgi bíróság 2011 nyarán mondta ki: az uniós joggal nem összeegyeztethető a magyar áfa-szabályozásnak az az előírása, amely szerint nem lehet visszatéríteni az áfát a ki nem fizetett beszerzések után. A kormány az ítélet nyomán az áfa-visszatérítésekre gyors és rugalmas eljárási szabályokat dolgozott ki, valamint hatályon kívül helyezte az áfa-törvény vonatkozó rendelkezéseit.


    Az unió által kifogásolt áfa-szabály hatályon kívül helyezését követően egy magyar cég a korábban vissza nem igényelhető áfa-összegek után késedelmi kamat kiutalását kérte az adóhatóságtól. Az ügy a magyar bíróság elé került, amely előzetes döntéshozatal céljából megkereste az EU bíróságát. A luxembourgi testület csütörtökön nyilvánosságra hozott végzésében elvi jelleggel úgy foglalt állást, hogy egyes adóalanyok esetében, amelyek - a folytonos görgetés következtében - ésszerű határidőn túl jutottak a visszaigényelhető áfához, jár késedelmi kamat - írta az NGM.


    Ugyanakkor a gazdasági tárca megjegyezte, hogy a felterjesztett ügy kapcsán az Európai Bíróság a kamatfizetés feltételeinek és a kamatszámítás módjának meghatározását tagállami hatáskörbe utalta, így a magyar bíróságnak kell döntenie a késedelmi kamatfizetés feltételeinek fennállásáról, illetve esetleges mértékéről.
 

    Az autóalkatrészeket gyártó Delphi Hungary ügye jutott el az európai testülethez, miután a cég nem kapta meg az adóhatóságtól az általa igényelt késedelmi kamatot. Az ügyben eljáró szombathelyi bíróság kérte az Európai Bíróságtól, állapítsa meg, hogy a kamatfizetés lehetőségét kizáró magyar gyakorlat összhangban van-e az uniós joggal.

.