Dendrománia Szombathelyen: megújult és megszépült Kámoni Arborétum

2011.11.05. 16:45

Családi és baráti piknikek, osztálykirándulások emlékezetes helyszíne lehet az új kert.

Kámoni Arborétum

Könnyen szenvedélybeteg lehet az ember a Kámoni Arborétumban, de nem kell megijedni: ez a szenvedélybetegség jó a testnek és léleknek. Családi és baráti piknikek, osztálykirándulások emlékezetes helyszíne lehet az új kert, ami a helyi lakosoknak a mindennapi relaxáció lehetőségét nyújtja.

Képgaléria

Dendrománia

Elrohan mellettünk a világ, elrohan mellettünk az idő, s minél inkább akarjuk tartani a tempót, annál gyorsabban kipereg ujjaink közül minden, ami fontos.

Pedig nem is olyan nehéz lassítani, helyre pattintani a dolgokat, csak akarat kell hozzá és egy hely, amely segít lefékeznünk, amely bólint és jutalmat ad minden egyes fékezéskor.

Kámoni Arborétum

Ilyen hely a megújult Kámoni Arborétum.

Tudja Ön, kedves olvasó, hogy mi az a dendrománia? Dendrománia az, amikor a harmadik látogatásnál már szinte megszólítják Önt a fák. Minél öregebb és nagyobb egy fa, annál többet és annál bölcsebben beszél. Amikor Ön is felfedezi, hogy sok fának arca van. Amikor úgy érzi, hogy havonta el kell ide jönnie, hogy lássa azt a változást, ahogyan a világoszöld lombból haragos zöld lesz, ahogy a szemkápráztató tavaszi virágtengerből békés nyári virágszőnyeg. Ha Ön azon izgul, hogy vajon a következő télen is megtalálja-e a kedvenc madárfajtáját az etetőnél.

Kámoni Arborétum

Ha valaki eljön a Kámoni Arborétumba, könnyen elkapja ezt a testnek, léleknek és szívnek is hasznos „szenvedélybetegséget”, különösen, ha meghallgatja valamely szakavatott vezető élvezetes előadását.

Ismeri-e Ön a Kámoni Arborétumot?

Ha Ön távolabb lakik, talán eddig teljesen elkerülte a figyelmét, de az is lehet, összekeveri a Jeli Arborétummal.

Ha a közelben lakik, mikor járt utoljára a kertben?

A teljesen megújult arborétum annyira más, mint volt, hogy még a szombathelyieknek is ismeretlen. Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy Magyarország egyik legszebb, legszínesebb gyűjteményes kertje lett különböző hangulatú kertrészletekkel, igazi mesebeli hangulatú erdős részekkel, ahol 25 hektáron a látogató minden hangulatban megtalálja a kedvenc részét.

Kámoni Arborétum

És tudta-e, hogy a mocsárciprus, amiből egy egész fasor van az arborétumban, a világ egyik legöregebb ma is létező fafaja? Hogy lélegző gyökerei a föld fölé nőnek, úgy néznek ki, mintha gombák vagy koboldok lennének?

Tudta-e, hogy a különböző színű növényfoltokból összeálló, úgynevezett dendrocolor sziklakertből egy több száz négyzetméteres épült az arborétumban.

Tudta-e, hogy a megújult arborétum rhododendron virágzása vetekszik a Jeliben tapasztalattal? Hogy van olyan magnólia, amelyiknek a virága 20 centiméter?

Tudta-e, hogy itt repülés nélkül sétálhat egy "japán" kertben a nagy tó körül?

Tudta-e, hogy márciusban az arborétumban a kikerics, a hóvirág és a többiek, olyan sűrű szőnyeget alkotnak, hogy alig hiszi el a szem?

Kámoni Arborétum

Tudta-e, hogy vannak itt olyan bokrok, melyeket késő ősszel és télen is díszítenek bogyók?

Tudta-e, hogy van olyan növény, amelyiknek az ága díszít télen, gyönyörű, vörös vesszőivel - mintha láng lenne?

Tudta-e?

Jöjjön el! Olyant láthat, mint még soha!

Ha télen elege van a szürkeségből, jöjjön el, és az örökzöldek, termések, bogyók, a vörös bokrok színt visznek a téli szürkeségbe.

Jöjjön el, ha szeretne egy békés zugot találni a mindennapok taposómalmában, ahol lehet kocogni, gyereket sétáltatni, randevúzni, jógázni, vizsgára készüli, könyvet olvasni, természetfotózni, és úgy általában: ki lehet fésülni a kócos gondolatainkat és idegeinket.

Jöjjenek el, ha valami igazán emlékezetes helyet szeretne egy családi vagy baráti piknikhez, osztálykirándulásukhoz.

Kámoni Arborétum

Az uniós turisztikai fejlesztésnek köszönhetően megújultak az utak, immár kényelmesen lehet sétálni rajtuk, a tájékozódást érdekes témájú interaktív, játékos irányjelző táblák segítik.

Aki fotózási céllal, vagy a botanikai különlegességek miatt érkezik, tanösvény segíti, hogy megtalálja az érdeklődésének leginkább megfelelő növényeket, természeti látványosságokat.

Az idősek és mozgássérültek térítésmentesen használhatják az EL-GO-t.

Nemsokára lesz bérlet, nagyszülő-unoka jegy, családi jegy, hogy aki megszereti az arborétumot, minél gyakrabban el tudjon jönni a pénztárcája kímélésével.

Újdonság a zuhanyzós, zárható, szekrényes öltöző is, így annak sincs akadálya, ha valaki munka előtt vagy után futni, nordic walkingolni szeretne; taichi és jóga edzéshez pedig egyenesen inspiráló a környezet.

Látogatóközpont és szolgáltatásai

Az arborétumhoz 2011 októbere óta egy vadonatúj látogatóközpont tartozik, konferencia- és oktatótermekkel, kiállítási térrel, vendégszobákkal, kávézóval, tágas busz- és autóparkolóval.

A csoportoknak igény szerint szerveznek egyórás, fél- vagy egész napos programokat, melynek keretében az arborétum csodái mellett a szomszédos csillagvizsgáló távcsövébe is belenézhetnek.

Kámoni Arborétum

Innen saját vagy a Herényiek házából kölcsönzött kerékpáron könnyen elérhető a Biotájház, ahol a látogatók megismerkedhetnek a holdnaptár jelentőségével, az Őrvidék paraszti kultúrájával, miközben langallót vagy disznótorost csipegetnek.

A látogatóközpont egyben különböző – évszakhoz és virágzáshoz kötött - programok, rendezvények színtere is.

Az arborétum honlapja

Ugrás a képgalériára!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
 

.