Depardieu bigájával népszerűsítik az induló gépészmérnök-képzést a Savaria karneválon

2014.08.12. 14:12

A francia színész az Asterix és Obelix negyedik részében használta a harci járművet, amelyet egy magyar vállalkozó készített.

A filmet 2011 nyarán forgatták, többek között hazánkban. A fából és bőrből készült bigát a fóti filmgyár rendelte meg Balikó Mihálytól.

S hogy miért került most Szombathelyre? Többek között erről szólt az a ma délelőtti sajtótájékoztató, amelyet a Történelmi Témaparkban tartottak.

Depardieu bigájával népszerűsítik az induló gépészmérnök-képzést a Savaria karneválon

Puskás Tivadar polgármester beszédében felidézte: kétéves munka eredménye, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság az elmúlt hetekben rábólintott a szombathelyi gépészmérnök-képzés akkreditációs anyagára. A komoly sikerhez példaértékű összefogásra volt szükség mind a hat nagyvállalat (a BPW Hungária Kft., a Delphi Magyarország Kft., az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., a Jabil Circuit Magyarország Kft., az LuK Savaria Kft. és az Opel Szentgotthárd Kft.), mind a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ, mind a Nyugat-magyarországi Egyetem, mind pedig a megyeszékhely részéről – hangzott el.

Szommer Ildikó karneváligazgató is az összefogás fontosságát méltatta, de ő a Savaria karnevál szempontjából. Mint mondta, a rendezvénysorozatot az önkormányzat támogatásán kívül cégek, magánszemélyek és civil szervezetek együttműködésének köszönhetően rendezhetik meg évről-évre.

A karnevál amellett, hogy az antik időktől idézi meg Szombathely történelmét (idén már az első világháborúig), a város jelenlegi értékeit, illetve a jövőjére vonatkozó terveit is meg kívánja mutatni a látogatóknak.

Utóbbiakhoz tartozik a gépészmérnök-képzés indulása. Ezért az Iseum előtt (újabb összefogás) egy, a képzést népszerűsítő stand várja majd az érdeklődőket, természetesen a karneválra szabva, modern autó helyett egy korhű harci bigával.

Depardieu bigájával népszerűsítik az induló gépészmérnök-képzést a Savaria karneválon

Németh István, a Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Kar tudományos és gazdasági dékánhelyettese a képzés elindítása érdekében megvalósult összefogást Magyarországot előrevivő, követendő példának nevezte. A korábban felsorolt partnereken kívül a sikeres akkreditáció érdekében sokat segített még a duális képzés hazai szászlóshajója, a Kecskeméti Főiskola – tette hozzá.

Németh István a jövőbeni tervekről szólva elmondta, hogy a későbbi mesterképzés elindításához a kutatási háttér megalapozására van szükség.

Szijártó Zsolt, a Nyugat Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezető igazgatója a nagyvállalatok nevében szólt. A következő években a cégeknek több száz mérnökre lesz szükségük, ez garantálja, hogy a magas színvonalú elméleti, illetve a céges környezetben megvalósuló gyakorlati oktatás után a végzett hallgatók biztos életpályát indíthatnak el.

.