Devizahitelesek tüntettek Budapesten - felkeresték Orbán és Gyurcsány otthonát is

2013.08.23

Hirdetés

 A kilakoltatások leállítását, a devizahitelesek kártalanítását követelték a Koppány Csoport által szervezett tüntetés résztvevői péntek este a miniszterelnök budapesti otthonának közelében.

    Az MTI tudósítójának jelentése szerint a kora délután kezdődött, a devizahitelezés "áldozatainak" emlékére szervezett demonstráció résztvevőinek száma estére mintegy százra apadt. Őket a Készenléti Rendőrség nem engedte közvetlenül a miniszterelnök háza elé, az épülettől mintegy 50 méterre lezárták a Cinege utat.

    A tiltakozók a korábbi, július 4-ei, szintén a kormányfő házánál tartott tüntetéssel ellentétben most nem kíséreltek meg bejutni a lezárt területre. Ugyan felajánlották nekik, hogy egy háromfős delegáció bedobhatja petíciójukat a postaládába, ezzel a lehetőséggel nem éltek.

    A helyszínen, hangosbeszélőn elhangzott felszólalásokban újra a kilakoltatások leállítását, a devizahitelesek kártalanítását követelték. Elhangzott az is, hogy nem fogadnak el olyan megoldást, amelynek keretben a jelenlegi árfolyamon forintosítanák a devizahiteleket. Egyben emlékeztettek: Orbán Viktor korábban ígéretet tett a helyzet megoldására.

     A demonstrálok ezután Csányi Sándornak, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának házához vonultak, ahol "mocskos gyilkos" és "uzsorás" rigmusokat skandáltak. Balogh Béla, a Koppány Csoport elnöke egy csótányirtó spray-vel befújt a kerítés kapuján.

    A menet következő célpontja Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő budapesti otthona volt. Itt Balog István, a Koppány Csoport alelnöke arra szólította fel a volt kormányfőt, hogy ellenzékiként lépjen föl a kilakoltatások leállítása érdekében.

Beszédében úgy vélekedett, hogy az egykori miniszterelnök lefeküdt a "pénzhatalomnak", ezért távoznia kell  közéletből.

    A tüntetők a tervek szerint ezután még a Városligethez, a Regnum Marianum templom helyén állított kereszthez vonulnak, ahol befejezik a demonstrációt.

    A tüntetés keretében délután két bírósági végrehajtó, illetve Patai Mihály, az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatójának, a Magyar Bankszövetség elnökének és Felcsúti Péternek, a Raiffeisen Bank vezetőjének otthonát keresték fel. Ezeken a helyszíneken arra hívták fel a figyelmet, hogy szerintük immár több mint háromezer ember hajtott végre öngyilkosságot a devizahitelek miatt. Valamennyi helyszínen kifeszítettek egy csaknem 20 méter hosszú fekete drapériát, illetve ütemesen skandálták azt, hogy "gyilkosok".