Hirdetés

Digitálissá válnak a szombathelyi iskolák

2011.07.11

Marton Zsolt alpolgármestertől azt kérdeztük, mikor lesz megoldott az iskolák hétköznapi tevékenységének a finanszírozása.

Hirdetés

Digitális táblák

A vasi megyeszékhely 23 intézménye egy majdnem 400 milliós projekt keretében közel 200 darab interaktív táblát, több mint 700 multimédiás PC-t és sok hasonlót kap. A bejelentést szinte telt ház fogadta a városháza házasságkötő termében.

Hétfőn délelőtt gyakorlatilag teljesen megtelt a szombathelyi városháza házasságkötő terme. Az érdeklődés nem véletlen: a bejelentés számos oktatási intézményt érint, ráadásul pozitívan, ami meglehetősen ritka dolog mostanság.

Digitális táblák

A sajtótájékoztatón Marton Zsolt, oltatásért felelős alpolgármester elmondta: a pályázaton elnyert eszközök megkönnyítik az iskolákban folyó munkát.

A magyar állam és az Európai Unió 364 millió forinttal járul hozzá a költségekhez, miközben az önrész mindössze 28 millió forint.

Digitális táblák

A 23 intézmény 196 interaktív táblát, 726 multimédiás PC-t, 23 wifi-csomagot, notebookokat és még számos egyéb hardvert és szoftvert kap a közeljövőben.

Lazáry Viktor informatikáért felelős alpolgármester szerint ezekkel az eszközökkel Szombathely felzárkózik a nemzetközi szinthez, egyben abbéli örömének adott hangot, hogy a közbeszerzés nemcsak simán lezajlott, de még az eredetileg kalkulált árnál is előnyösebb ajánlat érkezett.

Digitális táblák

A sajtótájékoztató keretében Marton Zsolt és Pádár Péter, a közbeszerzésen nyertes Szintézis Informatikai Zrt. kereskedelmi igazgatóhelyettese aláírta a vállalkozói szerződést.

A kivitelezési munkálatokat a szombathelyi Flag Kft. végzi majd.

Marton Zsoltot afelől kérdeztük, hogy nincs-e némi ellentmondás a hi-tech oktatási eszközök és az iskolák mindennapi anyagi gondjai között, hogy az utóbbiak például nem tudnak túlórapénz fizetni a pedagógusoknak, illetve hogy van olyan szombathelyi iskola, ahol a diákoktól külön pénzt szednek vécépapírra és hasonlókra.

Az alpolgármester válaszában először is azt szögezte le, hogy az iskoláknak nincs joguk ilyen célokra pénzt beszedni.

Ami a dolog lényegét illeti, a poltikus elmondta: az ilyen kedvező finanszírozású pályázati lehetőségeket meg kell ragadni, ráadásul más helyeken nagyon jók a tapasztalatok az intelligens táblákkal kapcsolatban: mind a pedagógusok, mind a diákok szeretik őket. Valóban vannak gondok az oktatási intézmények finanszírozása körül, melyeken változtatni kell. Mivel az elkövetkezendő években összességében várhatóan nem lesz több pénz az oktatásra, így a meglevő erőforrásokat kell jobban kihasználni, ilyen például Szombathelyen a három műszaki középiskola összevonása, amelynek érezhetően nagyon pozitív hatása van a rendszerre. Az alpolgármester szerint körülbelül két év múlva lesz érezhető az iskolák mindennapi életében és finanszírozásában az átszervezések pozitív hatása.