Hirdetés

Eddig több mint kétezer embert kellett kitelepíteni a vihar miatt

2010.05.17. 09:43

Hirdetés

Hétfő délelőttig országszerte 2093 embert kellett kitelepíteni, vagy kimenekíteni lakóhelyéről a hétvégi ítéletidő miatt, a tűzoltók és a katasztrófavédelmisek a vihar által leginkább sújtott északi területekre irányítják a szakembereiket - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek.

Szentes György közlése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1900 embert érintett a kitelepítés, Szikszón az éjjel negyven embert gumicsónakkal menekítettek ki.
Baranyában Sásdon, Fejérben Bakonycsernyén, Hevesben Szajlán és Heréden, Pest megyében Szentendrén, Veszprém megyében Bakonybélen voltak kitelepítések - közölte a szóvivő. Budapesten is sok a bejelentés, de kevés nagy összegű kárról tudnak, kitelepítésre a fővárosban nem került sor - tette hozzá.

Az OKF és a tűzoltóságok összesen 240 tűzoltót vezényeltek Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, a védekezésben a vám- és pénzügyőrség, valamint a rendőrség is segít. A megyébe a szivattyúk és mintegy 150 ezer homokzsák mellett ágyakat is visznek, hogy legyen hol lepihenniük a kimenekítetteknek.

Szentes György elmondta, hogy szombat este tíz óra óta 3.200 segélyhívás érkezett: 1.100 helyen vizet kellett szivattyúzni, 1.800 fakidőléshez vagy ágleszakadáshoz, illetve 104 épületkárhoz kellett a tűzoltóknak kivonulniuk.
 

.