Újabb vetélytársa lehet Szombathelynek

2016.02.18. 13:19

Veszprém, Debrecen és Tokaj mellett Eger is "ringbe" szállna.

Eger is versenybe szállhat a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért. Habis László, a hevesi megyeszékhely polgármestere és Nyitrai Zsolt, a város és térségének országgyűlési képviselője csütörtökön a közösségi médiában közzétett levelében kezdeményezte, hogy Eger is induljon a címért.

A két kormánypárti politikus a Facebookon közzétett nyilatkozatában azt írja, hogy Eger Magyarország egyik legszebb városa, amely anno az egész európai kultúra védőbástyáját jelentette.

"Az elmúlt években megújítottuk a belvárosunkat, megóvtunk az enyészettől jelentős történelmi értékeket, renováltuk szép épületeink sorát, megtaláltuk az egri fürdőkultúra fejlesztésének lehetőségét is. Még inkább vonzóbbá tettük hazánk egyik barokk gyöngyszemét az egriek és az ide látogatók számára" - hangsúlyozzák.

Eger. Fotó: Likeatrippie.com


Kiemelik, hogy a Modern Városok Program keretében egy sor olyan fejlesztés valósulhat majd meg, amely nemzeti, európai szinten is kiemelkedő lehet: összeköttetés az autópályával, az egri vár rekonstrukciója, a Nemzeti Úszó- és Vízilabda Központ megépítése.

Mint írják, hisznek a további fejlődésben, a jövő sikereiben is, ezért kezdeményezik, hogy Eger is induljon az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért.

Szombathely is versenybe száll a címért, ezt Puskás Tivadar polgármester jelentette be a magyar kultúra napi díjátadó gálán. Veszprém, Debrecen és Tokaj is pályázna. 

Mint ismeretes, magyar település lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2023-ban, a cím elnyerésére már idén lehet pályázni. 

A nyílt pályázaton bármely magyar város indulhat, a kiválasztásba a magyar kormány "még csak ajánlás" szintjén sem szólhat bele.

Az emberi erőforrások minisztere a hosszú távú stratégiakészítést, az európai dimenzió kiemelését, a kulturális és művészeti tartalmat, annak megvalósítási képességét és a hatékony irányítást emelte ki azon szempontok közül, amelyek alapján a nemzetközi bírálóbizottság kiválasztja majd a nyertes magyar várost.

.