A felfázás és a húgyúti fertőzések okai, kezelési lehetőségei

2015.11.27. 11:29

A felfázás és a húgyúti fertőzések okai, kezelési lehetőségei

A vese méregtelenítő működéséhez jelentős mennyiségű vért igényel. A szervezet a keringő teljes vérmennyiség 1/5 részét biztosítja a két vese számára, ami körülbelül 1,0-1,2 liter/perces vérátáramlásnak felel meg. Mindegyik vesében egymillió kis szűrőegység (nefron) van. A nefron felépítése: a glomerulus, egy bevezető és egy kivezető ér, és egy kivezető vékony, kanyarulatos csőrendszer a tubulus. Mindezeket körülzáró tok a Bowman-tok. A glomerulus tulajdonképpen egy szűrőrendszer, amely megszűri a bevezető éren át befolyó vért.

Cran-komplex tőzegáfonya kapszula

A tubulusokon való áthaladás során a víz nagy része, és a szervezet számára felhasználható anyagok többsége visszaszívódik a tubulusok falán keresztül, és újból az érpályába kerül. 

A tubulusok utolsó szakaszán, az ún. gyűjtőcsatornákon keresztül a folyadék a vesemedencén, majd a vesékből kilépő ceruza vastagságú húgyvezetéken át a húgyhólyagba jut. Az itt levő folyadék (vizelet) lényegében már csak salakanyagokat tartalmaz. A hólyagból a vizelet a húgycsőn keresztül távozik a szervezetből.

A vizelet mennyisége (egészséges felnőttet tekintve), főleg az elfogyasztott folyadék mennyiségétől és a külső hőmérséklettől függ. Általában napi 1-2 liter. A vesék szabályozzák a szervezet víztartalmát.

Tőzegáfonya kapszula                  Walurinal tabletta                  Cran-C kapszula  

A szervezet egészséges működéséhez, a keringő vér mennyiségnek és a szervrendszerek víztartalmának közel állandónak kell lennie. Ezt a vesék biztosítják a vizelet mennyiségének és összetételének szabályozásával. A vesék méregtelenítik a szervezetet az anyagcsere során keletkező különböző eredetű bomlástermékektől. Biztosítják a zavartalan ion-izomműködéshez szükséges ásványi ionok (nátrium, kálium) koncentrációját. A felesleg pedig kiürül a vizelettel. A vérben keringő különböző anyagok bomlástermékének szintjéből következtetni lehet a vesék méregtelenítő működésére (a karbamid és kreatinin szintet mérjük). A veséknek kell eltávolítania az egyes gyógyszerek lebomlása során keletkező mérgező vegyületeket is. A vesék olyan hormonokat is termelnek, melyek a véráramba jutva a szervezet fontos működéseit szabályozzák. Ilyenek az eritropoetin mely a vörösvértestek termelődéséhez nélkülözhetetlen, és a renin mely a vérnyomás szabályozásában vesz részt. 

Általánosságok
  
A vizelet mennyiségének napi 400 ml alá csökkenése  súlyos kiválasztási zavart jelez. Ha a vesék működése elégtelenné kezd válni, kialakul az urémia (húgyvérűség), mely a keringésben felszaporodó salakanyagok felszaporodását jelenti, ami semmiképp nem tesz jót a testnek.

A tüneteik: étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, személyiségváltozás, ingerlékenység, hallucinációk, izomrángások, viszketés, sápadtság. A vesekövesség kialakulását megelőzhetjük, ha rendszeresen megfelelő mennyiségű folyadékot iszunk és tartózkodunk a túlzott kalciumbeviteltől. A nagy adag C-vitamin az arra hajlamosaknál a vizelet vegyhatásának megváltozása miatt kő kiválást indíthat el a vesében. Ezért mindenkinek fontos a bő folyadékfogyasztás, ha nagy adag C-vitamint fogyasztanak. Véralvadásgátló szedésekor és annak túladagolásakor  felléphet vérvizelés. Ilyenkor azonnal konzultáljanak az orvossal. Az ún. éjjeli vizelés szívelégtelenség jele lehet. Jelezzük a kezelőorvosunknak. Férfiaknál a nehezen meginduló vizelés, gyakori kis mennyiségű ürítéssel leggyakrabban a prosztata (dülmirigy) megduzzadásának jele, a prosztatarák kizárása céljából urológushoz kell fordulni.

A húgyutak fertőzései

A húgyutak fertőzését nagyrészt baktériumok okozzák. A felszálló fertőzési mód a leggyakoribb. A baktériumoknak a húgyutakba jutását két tényező is elősegíti: egyrészt, hogy a végbél és húgycső nyílása anatómiailag igen közel helyezkedik egymáshoz. A nem megfelelő tisztálkodás megteremti a fertőződés lehetőségét. A fertőzések nagy részét a végbél normál flórája okozza (E.coli). 

Tőzegáfonya kapszula              Urzinol medveszőlő              Tőzegáfonya kapszula  

A nőknél gyakrabban fordul elő, mivel a női húgycső rövidebb a férfiénál, és így könnyebben fertőződik. Az is segíti a fertőzést, hogy a húgycsőhöz közel elhelyezkedő női nemi szerveken (hüvelybemenet, nagyajkak), a nedves nyálkahártyán kiváló feltételeket találnak a baktériumok a megtelepedésre, ezért gyakori. Ha pedig egyszer már bejutottak a hólyagba, ott könnyen elszaporodnak.
*A termékek nagy része gátolja az E coli baktérium megtapadását a húgyutakban.

Mezei zsúrlófű kapszula              Urogin tinktúra             Cseresznyekocsány kapszula   

A húgyutak normális körülmények között ellenállnak a baktériumok megtelepedésének. A vizelet savanyú vegyhatása gátolja a baktériumok elszaporodását. Fájdalmas és gyakori a vizelés hólyaghurut esetén. A vizelet elakadása, vizelési fájdalom a prosztata megbetegedéseire jellemző.

Urino csepp                  Cranmed                  Bioco tőzegáfonya   

Áfonyatartalmú termékek 
Egyéb gyógynövénytartalmú szerek
Vesekő, vesehomok 

Görcsös fájdalom, véres vizelet vesekő beékelődése esetén jelentkezik. A gyakori vizelés sok folyadék fogyasztása mellett a cukorbetegség tünete lehet. A vizelettartási képtelenséget inkontinenciának nevezzük.

D-mannóz

A D-mannóz egy természetben előforduló egyszerű, glükóz molekulával rokon cukormolekula.

Húgyúti fertőzés kezelése D-mannózzal

A E.coli baktérium okozza a húgyúti fertőzések mintegy 80-90 százalékát. Az E.coli baktérium hozzátartozik az emberi bélrendszer nomális bélflórájához, de még ez a normális E.coli sem szabadna, hogy a húgyhólyagban vagy a húgyutakban tartózkodjon. Ezeken a területeken osztódva és sokszorozódva, nemkívánatos gyulladásokat okozhat.

D-Mannose por

Az E.coli lektinek képesek hozzátapasztani a baktériumokat a húgyutak és a húgyhólyag belső falához, és ezért nem tudja kimosni a vizelet. Az E.coli szívesebben kapcsolódik a D-mannóz molekulához, egy olyan komplexet alkotva, ami kiürül a következő vizelet ürítésnél. Amikor nagy mennyiségű D-mannózt juttatunk a szervezetünkbe, az majdnem teljesen kiválasztódik a vesében a vizeletben, gyakorlatilag bevonva az ott jelenlévő E.coli baktériumokat, így azok már nem tudnak tovább tapadni a húgyutak ill húgyhólyag belső falára. Ennek köszönhetően az E.coli szó szerint kimosódik a szervezetünkből normális vizeléssel!

D-Mannose kapszula

A mannóz egy hat szénatomos cukor, melyről már tudjuk, hogy nagyon sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható. A szervezet is képes előállítani a glükózból kis mennyiségben. A mannóz nem szabadon található meg az egyes élelmiszerekben, hanem a poliszacharid láncokhoz csatolva a különböző fehérjék része. 

De miben is találjuk meg ezt az anyagot pontosan?

Gyümölcsök: feketeribizli, a pirosribizli, az egres, az áfonya, a vörösáfonya, a paradicsom, az alma, az őszibarack, a narancs. Zöldségek: zöldbab, a káposzta, a brokkoli, a padlizsán, a fehérrépa, a zöld kávébab, aloe vera, bab, a shiitake gomba. A mannóz ezen felül megtalálható a szentjánoskenyérgumiban és a guargumiban is.

Húgyhólyaggyulladás

A húgyhólyag fertőzések általában gyakori vizelési ingerrel, valamint égő, fájdalmas vizeletürítéssel járnak. Fájdalmat a szeméremcsont felett, esetleg a derék tájon szoktak érezni. Másik tünet a gyakori éjszakai vizelés. A vizelet gyakran zavaros. 

Nagy mennyiségű folyadékkal gyakran gyógyítható az enyhe húgyhólyag fertőzés. A nagy mennyiségű vizelet mintegy kimossa a kórokozókat a húgyutakból. A különböző tünetek, különösen gyakori vizelési inger és vizelési fájdalom enyhítésére sokféle gyógyszer használatos. A hagyományos orvoslás bő folyadék fogyasztást, görcsoldókat és antibiotikumok használatát javasolja a húgyúti fertőzések leküzdéséhez. Használhatóak a vizelethajtó és fertőtlenítő hatású gyógynövények.

Mezei zsurló filteres             Tőzegáfonya tea             Vesevédő filteres teakeverék  

A vizelet lúgos vegyhatása nagyon fontos, mivel az antibakteriális hatású gyógynövények hatóanyagai csak ebben a közegben tudnak hatni. Lúgosít a hígított cseresznyelé. A vizelet lúgosításának lehetőségét szolgálják a különböző diéták, például a krumpli- vagy a tejsavókúra.

Lúgosító termékek

pH bázis lúgosító tea                  Füredi lúgos víz                   Lúgosító tea

Különösen jók a nátrium-hidrogén-karbonátban gazdag, lúgos ásványvizek. Jegyezzük meg! A főzetből naponta 1-1,5 liternyit érdemes elfogyasztani, 2-3 héten keresztül. Aki nem szereti a gyógyteákat, az említett gyógynövényekből előállított készítményeket is vásárolhat.

Medveszőlőlevél 40g                 Mezei zsurló                  Kamilla tea

A meleg ülőfürdő csillapítja a fájdalmat és a görcsös panaszokat. A medveszőlőlevél baktériumölő anyagokat tartalmaz. Maximális hatás kifejtéséhez a vizelet nem lehet túl savas, ezért egyidejűleg sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk (lúgosítás)! 

Vannak figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy a hólyaggyulladás a vesékre is átterjedt. Egyébként a test bármely részének fertőzése véráram útján is ráterjedhet a vesére. A vesefertőzés tünetei hirtelen kezdődnek, hidegrázás, láz észlelhető, egyik vagy mindkét oldali deréktáji fájdalom, hányinger és hányás jelentkezik. Egyik vagy mindkét vese megnagyobbodhat és érzékeny lehet. Néha a hasizmok erősen megfeszülnek. 

Vesekövesség 

A vizeletpangás kétségtelenül olyan tényező, amely kedvező talajt teremt a kőképződésnek. A húgykövek összetétele változó. Előfordulhatnak húgysav-, kalciumoxalát, kalciumkarbonát-, foszfát-, cisztin- és xantinkövek.

A vesekő okozta vesegörcs a vesetájékról indul ki. Férfiakon a herékbe, nőkön a nagy szeméremajkakba, vagy mindkettőnél a combtőbe sugárzik. A vesekő kólika gyakran társul hányingerrel és hányással. A vesegörcs lezajlása után még teljes panaszmentesség esetén is indokolt az urológiai vizsgálat. Ha a vizsgálat során kiderül, hogy a kő eltávozott, lényegében nincs teendő, legfeljebb annyi, hogy a  kőképződés megelőzése céljából bőven fogyasszon folyadékot. Megfelelő táplálkozással elejét veheti a következő kőképződés  kialakulásának. Az urát köveket a vizelet vegyhatását módosító oldatokkal  fel lehet oldani, tehát műtét nélkül eltávolíthatók. A többi kő összetétel azonban még ma sem oldható fel gyógyszeresen. A vesekövesség gyógyszeres terápiájában a vesekő ürülés elősegítése, illetve a fájdalom és a  görcsök megszüntetése a cél. A vény nélkül kapható Rowatinex kapszula és cseppek elősegíti a kicsi és közepes kövek kiürülését, oldja a vesegörcs okozta fájdalmat, a vese véráramlását fokozva javítja a veseműködést, emellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású is.

Rowatinex kapszula                 Stromic

 

 

.