Minden, amit tudni érdemes a visszérbetegségről

Mivel tudjuk csökkenteni a visszér-problémákat?

2016.07.18. 12:23

Visszér kenőcsök, tabletták, gélek.

A visszérbetegség lényege

Minden amit tudni érdemes a visszérbetegségről

A láb vénás rendszere felületi és mélyvénás erekből áll. A közöttük lévő összeköttetést kisebb vénák biztosítják. A vért (a gravitáció ellenében) a vénák falában lévő billentyűk és a lábizomzat pumpaműködése juttatja vissza a szívbe. Ha a vénafal meggyengül vagy a billentyűk elégtelenül működnek, a vér pang a vénákban és feszíti annak falát. (A tartós ülés a comb hátsó részének összenyomása által rontja a vénás visszafolyást). A folyadék kilép a szövetek közé, és ott felgyülemlik. Ez a krónikus vénás elégtelenség okozta lábdagadás.

Az emelkedett vénás nyomás idővel a felületes vénák kitágulásához, előbb a seprűvénák majd a kanyargós visszerek kialakulásához vezet. Az adott szakasz bőrének a keringése is romlik.

Ereink felépítése

A vérrendszer verőerekből (artériák), visszerekből (vénák), és a közéjük iktatott hajszálerekből áll. A három szakasz erei különböző szerkezetűek. Közös vonásuk, hogy mindháromnak a falát belülről endothel réteg alkotja, mely megakadályozza  a keringő vér megalvadását.

Az artériák és vénák falát három réteg alkotja. A belső réteg endothel sejtekből és kötőszöveti rostokból áll. A középső réteget simaizomsejtek és rugalmas rostok alkotják.  A külső réteget csak kötőszövet alkotja, amelyben az érfalat tápláló saját kis erek futnak, illetőleg itt helyezkednek el az ér átmérőjét szabályozó idegek. Az anyagcserében  közvetlenül csak a hajszálerek vesznek részt, vékony falukon át megy végbe a tápanyagok és az oxigén leadása, a bomlástermékek felvétele. Az oxigéndús vér a szívből hatalmas értörzzsel, az aortával indul, mely fokozatos elágazódások után hajszálér (kapilláris) rendszerré alakul át. Az erek nem egyszerű csövek, hanem aktív szerepük van a vérkeringés szabályozásában.  Az artériák kisebb erekké való oszlásával a bennük levő vér nyomása fokozatosan csökken.

Arkocaps Hamamelis              Preludin tabletta               Arkocaps Vörösszőlő  

A vénák (az artériákkal ellentétben) a hajszálerekből szedődnek össze nagyobb erekké és a szív irányába szállítják a vért, ezért nevezik őket visszereknek. A keringést ezekben az erekben a szív és a mellkas szívóhatása segítik elő.

Körömvirág kenőcs Kék Lukács    Sárga kenőcs Kék Lukács   Körömvirág krém Kék Lukács  

A vénás rendszerben a vér visszafolyását billentyűk akadályozzák meg. Egyes erek között a hajszálér hálózat kihagyással léteznek összeköttetések, ezek az anasztomózisok. Szerepük az, hogy egy adott érszakasz elzáródása esetén a vérellátás megoldódik azáltal, hogy ez a különleges összeköttetés megnyílik,  így a szomszédos terület  el fogja tudni látni azt a területet, ami vérellátás nélkül elhalna.

Detralex filmtabletta 

Ha a szomszédos területet tápláló artériák között nincs anasztomózis lehetőség, azok az artériák végartériák. Az ezek által ellátott terület elhal, ha ez az érszakasz elzáródik (pl a szív, vese, agy területei ilyen végartériákkal rendelkeznek).

A visszér kezelésének termékei

A krónikus vénás elégtelenség kezelésének alapja a vénás keringést támogató helyi ill szisztémás szerek alkalmazása. Ezek csökkentik az érfal áteresztőképességét, ezáltal mérséklik a lábdagadást és a nehézláb-érzést, gátolják a gyulladást.

A vadgesztenye termék kivonatok érfalerősítő hatású növényi pigmentek ún. flavonoidokat tartalmazó készítmények. A diosmin félszintetikus flavonoid. Az összetett krémek a vadgesztenye mellett csalánt, izsófüvet, körömvirágot, szúrós csodabogyót, varázsdiót is tartalmazhatnak. A kalcium dobesilat erősíti az érfalat és javítja a nyirokelvezetést. A heparint is tartalmazó gélek, illetve az orvosi pióca kivonatot tartalmazó gélek elsősorban felületes visszérgyulladásban javasoltak.

A vénás rendszer feladata

Az artériák által szövetekbe juttatott vér visszaszállítása (visszér) a szívbe. Ezt a feladatot a vénafal tágulékonysága, a vénabillentyűk és az izompumpa segíti elő. Vizsgálatok igazolták, hogy visszérbetegségeben (mind elsődleges, mind másodlagos) emelkedett a vénafal kötőszövetét elbontó, úgynevezett  lizoszomális enzimek értéke. A kollagén a szövet védelmét biztosítja a mechanikai behatásokkal szemben. A csökkent kollagén tartalom összefügg a fokozott lebontóenzim aktivitással és szabadgyök reakciókkal. A visszérbetegség kialakulásában az örökletességnek döntő jelentősége van.  Ha a családban gyakori a visszeresség akkor nem célszerű sok állással vagy súlyok cipelésével, emelésével járó foglalkozást választani,  nőknél a terhesség során figyelni kell a legkisebb figyelmeztető tünetre is, és azonnal kezelni kell azt.

Vadgesztenye kapszula                    Circuflow tabletta                   Dio-PP tabletta    

Az emelkedett vénás nyomás idővel a felületes vénák kitágulásához, előbb a seprűvénák majd a kanyargós visszerek kialakulásához vezet. Az adott szakasz bőrének a keringése is romlik.

Visszérgyulladás esetén az érintett visszér fájdalmas, felette a bőr vörös és forró. Felületes és mélyvénás formáját különböztetjük meg. Mindkettőben keletkezhet vérrög, de a mélyvénás változatnál a tüdőembólia veszélye miatt életveszélyes állapotról van szó.

 Diozmin+Heszperidin tabletta          Vadgesztenye tabletta         Cyclo 3 Fort kapszula

A visszeret megelőző állapot tünetei: 

 • elnehezül a láb 
 • szúró fájdalom érezhető a lábikrákban 
 • ödémás, dagadt lesz a lábfej, a boka

Venen gé Dr. Theiss             Varga lábápoló spray              Veneherb balzsam Herbária   

A kialakult visszérbetegség tünetei:

 • nehéz láb érzés
 • bokaduzzanat
 • bőrelszíneződés
 • viszketés
 • éjszakai lábikragörcs

A visszérbetegségeknél az egyik legfontosabb cél, hogy rendszeresen cserélődjön a vér a lábunkban, amit a láb izomzatának használatával érhetünk el. Ilyen a séta, az úszás, a szobabiciklizés amely elsősorban a lábszár és a lábfej izmait dolgoztatja meg. 

Elsődleges és másodlagos visszerek 

A visszereket kialakulásuk oka szerint két nagy csoportba soroljuk. Elsődlegesnek nevezzük, amikor minden különösebb ok nélkül az erek kitágulnak, elvesztik szállító funkciójukat. Másodlagos visszér mély vénás trombózis következményeként jöhet létre. Lábunkból a vért két nagy vénás rendszer szállítja vissza szívünkbe. Az egyik felszínesen, rögtön a bőr alatt halad (felületes vénás rendszer), míg a másik mélyen az izmok alatt (mély vénás rendszer). 

 Lioton gél                            Plerudin Forte   

A két rendszer között kis áthidaló erek biztosítják a kapcsolatot. Normális esetben mindkét rendszer részt vesz a szállításban, azonban, ha az egyik eldugul, a másiknak kell átvennie a teljes feladatot. Ez történik mély vénás trombóziskor, amikor a mélyben futó vénák eldugulása áll fenn.  Sajnos azonban a felszíni vénák kapacitása nem elegendő alapállapotban a teljes vérmennyiség befogadására, azt csak tágulással, térfogatának növelésével  képes elérni. Ezzel már ki is alakult a visszértágulat.

A vénafal gyengesége 

A vénafalak tartását a sejtek közt található kötőszöveti elemek biztosítják,  őrzik a véna alakját. Vizsgálatok igazolták, hogy a vénafal sima izomzatának zavart működése is szerepet játszik a visszerek kialakulásában.  A normális vénák ún. stressz-relaxációs képességgel rendelkeznek, azaz a hirtelen töltésre jelentkező falfeszülés a vénafal rövid ideig tartó kitágulását eredményezi, míg a gyors kiürülés egy ezzel együtt járó összehúzódást. Ez egy, a simaizomzatra jellemző tulajdonság, amely funkcionális szempontból előnyös kompenzációt jelent a gyors térfogatváltozások során. A simaizom összehúzódása és elernyedése, mint a vérnyomás kontrollálásának részeként jelenhet meg. Az összehúzódás fokozza a vénás visszafolyást a szív felé, míg az elernyedés a vérnek a perifériás vénákban való tárolását jelenti, ami vérnyomás csökkenést okoz. 

Vénabillentyűk 

A billentyűk a perifériás vénák felépítésében kulcsfontosságúak,mivel normális körülmények között megakadályozzák a vér visszaáramlását. A megfelelően működő billentyűnek képesnek kell  lenni arra, hogy ellenálljon az álló helyzetben fokozott hidrosztatikai nyomásnak, ill. fokozott hasűri nyomáskor jelentkező (köhögés, székelés) megnövekedett terhelésnek. Funkcionálisan egy billentyű terhelhetősége az a legmagasabb nyomás, melyen még nem jelentkezik visszacsorgás a billentyűn keresztül. Ez normális esetben körülbelül 200 Hgmm nyomásértéknek felel meg. 

A simaizom tónuselvesztése, vagy a kötőszövet károsodása olyan mértékű dilatációhoz (kitáguláshoz) vezet, melynél a  billentyűk már elvesztik visszaáramlást megakadályozó szerepüket. 

Szövődmények

Leggyakoribb kellemetlen következménye a visszérbetegségnek a végtag táplálásában bekövetkező zavar, ami végső soron  nehezen gyógyuló fekélyek kialakulásához vezethet.

Fuss-Balzsam              Luna sósborszeszgél              Vadgesztenye gél   

Az állandó vénás pangás lehetetlenné teszi a szövetekben  felhalmozódó salakanyagok, bomlástermékek elszállítását és az oxigén ill. táplálékkal való ellátást. Ez fokozatosan a bőr lilás elszíneződését, kifényesedését, majd elhalását okozza.

A gyógyulást nehezíti, hogy ahhoz még több táplálékra és jobb keringésre lenne szükség, mint az ép állapot megőrzéséhez. A meglassult keringés elősegíti a vér bealvadását. Ezzel az ér teljesen elzáródik, benne a folyékony vér helyett alvadt, szilárd massza található. A csökkent keringés egyben a szervezet védekező mechanizmusait, az immunrendszer működését is károsítja. Mindezek eredményeként megtelepednek és gyorsan szaporodnak a baktériumok, súlyos, fájdalmas gyulladást okozva. Amennyiben a gyulladás és véralvadás a mély vénák felé is beterjed, az állapot még súlyosabbá válik,a láb keringése szinte teljesen megszűnhet. Amennyiben a vénában található alvadt vérrög leszakad, a tüdőbe jutva életveszélyes, halált okozó tüdőembóliához vezethet.

Venoceutical emulzió
 

Fokozott a trombózisveszély:

 • tartós fekvés
 • hasi, kismedencei műtétek után
 • hosszú repülőút alatti ülés
 • a vér fokozott alvadékonyságával járó állapotok

Schüssler-termékek

 Calcium fluoratum               Calcium fluoratum krémzselé              Silicea D12  

Gyógyszerrel, kenőcsökkel, rugalmas pólyával az ereket eltüntetni  nem lehet, csak az általuk okozott panaszokat lehet csillapítani. 

Térdszorító harisnya                                 Térdszorító 

Mélyvénás trombózis lezajlása után a láb vénás keringése már nem tökéletes.(Bár trombózis kialakulása nélkül is kialakulhat az elégtelen vénás keringés következtében). A végtag bőrén barnás elszíneződés jelenik meg, melyet a szövetek közé jutó vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték okoz. Továbbá a bőr elégtelen oxigénellátása következtében viszkető ekcémaszerű kiütések alakulnak ki. Leginkább a belboka táján.

Mégis a legsúlyosabb szövődménynek a nehezen gyógyuló lábszárfekélyt tekintjük. Egyéb jellegzetes tünetek is társulnak hozzá: zsibbadás, bizsergés, éjszakai lábgörcsök, nehézláb-érzés, nyugtalan láb tünetegyüttes.

Az úgynevezett konzervatív, tehát nem sebészi kezelésnél a vénás rendszer működését próbálják helyreállítani. A vénás tágulat megszüntetését segíthetik a kompressziós harisnyák. Az endothel és simaizom funkció helyreállítására számtalan gyógyszer ismert. Legtöbbször az orvos véralvadást gátló szer szedését is előírja. Az izmok áramlását elősegítő feladatának ellátása érdekében, tornásztassuk a lábunkat. A fenti kezelések azonban csak szövődménymentes enyhe visszérbetegségben alkalmazhatók!

Venufit gél

A funkcionálisan már helyre nem állítható visszereket sebészileg eltávolítják. Ez történhet un. sclerotizálással, amikor mesterségesen, injekció segítségével kisebb gyulladást okozunk a megfelelő érszakaszban, ami a beteg ér teljes elzárásához vezet. Másik megoldás a beteg érszakasz eltávolítása.

Termékeink visszérre

Webáruházunk elérhetősége: http://bolthely.hu/arcanum/

.