Meghűlés, influenza, nátha, torokfájás - mit javasol a szakember?

alon.hu

2015.11.27. 12:46

Tünetek és kezeléseik.

Meghűlés? Influenza? Nátha? Torokfájás

Tünetek és kezeléseik.

A fenti megbetegedéseket általánosságban vírusok okozzák.

A fertőző betegségekkel szembeni védelem legfontosabb feltétele a jól működő immunrendszer.

A betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszanak a természetes védőmechanizmusok, mint például a légzőrendszert borító nyálkahártyák épsége. Hideg hatására, a megsérült nyálkahártyán keresztül a vírusok a nyálkahártya mélyebb rétegeibe juthatnak, és ott elszaporodva okozzák a jellegzetes tünetek kialakulását. Leggyakoribb kórokozók az influenza-, a parainfluenza-, az adeno- és a rhinovírusok.

Új készítmények a kórokozók gyengítésére a száj nyálkahártyáján:

ViroStop influenza elleni szájspray    Cistus AntiVirus pasztilla    Bioparox aerosol    Sárkánytűz torokőr

Az influenza tünetei

Az influenza kezdeti tünetei közül hiányzik a hurutos tünet. Ez az egyik legfontosabb tüneti különbség, melyből következtetni lehet, hogy megfáztunk vagy influenzásak lettünk.

A hirtelen kezdet jellemző rá. Hidegrázást követően magas láz jelentkezik, gyengeségérzéssel. A fejfájás, a végtag és ízületi fájdalmak (főként a háttájék) szintén elég meghatározóak. A fejfájás jellemzően szem mögötti fájdalomérzéssel jár, és szinte elviselhetetlen. Később a torokban kaparó érzés jelentkezik, a fájdalmas nyelés a fülbe sugárzik ki. A nyaki nyirokcsomók ezzel egy időben fájdalmasan megduzzadnak. Kezdeti fázisra jellemző a száraz köhögés is, amikor a beteg semmit nem tud felköhögni. Bő vizes orrfolyás indul. A garatfalon undorító nyúlós váladék csurog lefelé, étvágytalanságot, hasfájást, hasmenést, hányingert, hányást okozva. A szemek könnyezhetnek, a kötőhártya vérbő lehet.

Az egyéb  légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan az influenza vírusok is köhögéskor, tüsszentéskor váladékcseppek révén terjednek. Az influenza elleni védőoltások nem védenek meg minket az egyéb meghűléses megbetegedések előfordulásától!

Az influenza több tünetében hasonlít a náthához, de a tünetek megjelenési sorrendje, s legfőképpen a szövődmények jelentős különbséget mutatnak.

Megfázás

A megbetegedésért nem közvetlenül a hideg a felelős, hanem a meggyengült immunrendszer. A kórokozók cseppfertőzéssel jutnak a szervezetbe főként a nyálkahártyákon át. Sok kellemetlenséget okoz, a meghűlés de nem súlyos megbetegedés.

Tünetei: fejfájás, torokfájás, tüsszögés, köhögés, nátha, rossz közérzet.

Láz akkor jelentkezik, ha bakteriális felülfertőzés történt.

Nátha (orrmelléküreg gyulladás)

Az orrnyálkahártya feladata, hogy a légutak felé tartó szennyeződéseket, ill. kórokozókat visszatartsa. Ha az orrnyálkahártya valamiért veszít az ellenálló képességéből (pl. lehűlés miatt), az odakerült vírusok könnyebben megtelepednek. Eltávolításukra a nyálkahártya  bőségesen kezdi termelni a váladékot, "orrfolyás".

A fokozott nyálkahártya működés  következménye az orrnyálkahártya duzzanata. Ezért tapasztaljuk azt, hogy számtalanszor hiába fújjuk ki az orrot, nem jön semmi. Ilyenkor csak nyitott szájjal tudunk lélegezni, ami súlyosbítja a helyzetet azáltal, hogy a levegő felmelegítés nélkül közvetlenül jut a torokhoz. Az orrlégzés helyreállítása tehát két ok miatt is nagyon fontos.

Az orrcseppek, orrsprayk az orrnyálkahártya ereit összehúzva mérséklik a duzzanatot, és a váladéktermelést is csökkentik. A megbetegedések megelőzésében legfontosabb az immunrendszer erősítése. Rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással megtartható a szervezet védekezőképessége.

Kezelési lehetőségek

Kombinált összetételű készítmények

Az általános tüneteket mérsékelheti néhány kombinált készítmény

Coldrex tabletta 12x    Neo Citran por felnőtteknek    Coldrex MaxGrip citrom ízű

 

Vitaminpótlás

Javasoljuk a téli hónapokban kombinált vitaminkészítmény szedését.

Centrum Energy    Multi-tabs Immuno

Vitaminok gyermekeknek 

Vitaminok felnőtteknek 

Vitaminok terheseknek, szoptatóknak 

Vitaminok cukorbetegeknek 

Vitaminok 50 éves kortól 

Emelt adagban C-vitamin szedése javasolt a betegség kezdetétől egészen a gyógyulásig.

Szent-Györgyi Albert C-vitamin 1000mg 100x    Cetebe C-vitamin+cink 60x  C-vitaminok 

Láz és fájdalomcsillapítás

A hűtőfürdő mellett számtalan gyógyszer kapható lázra. A láz egy védelmi reakciója a szervezetnek. Vigyázzunk, hogy ne veszítse el jelentős szerepét. Mára már talán közismert, hogy csak 38 fok fölött indokolt a láz csillapítás.

Aspirin Plus C pezsgőtabletta    Algoflex Forte filmtabletta    Kalmopyrin tabletta 

Láz- és fájdalomcsillapítók 

Torokfertőtlenítés

Számtalan ízű és hatású szopogató tabletta kapható. Csökkenti a szájnyálkahártyán megtelepedett mikroorganizmusok számát, felfüggesztve a szaporodásukat. Csillapíthatja a fájdalmas nyelést. Segít, hogy ne érezzük olyan katasztrofálisan magunkat.

 

Propolisz szopogatós tabletta cinkkel dúsítva    Tantum Verde pasztilla    Dorihricin szopogató tabletta 

Torokfertőtlenítés, torokfájás

Köptetők, köhögéscsillapítók

Gyakran elhangzik ez a kérés egy patikában, hogy: kérek valamit köhögésre!  A szigorúan vett köhögéscsillapítók a száraz köhögést csillapítják, de ha rosszul választjuk ki a gyógyszert akár súlyosbíthatják is azt a helyzetet ha valójában bőséges felköhögendő váladéklerakódás található a légutakban. A köptetők a váladékot segítik felköhögni, köhögtetnek.

A SZÁRAZ köhögés a meghűlés első pár napján fordul elő. Azt jelenti, hogy felköhöghető váladék még nincs. Nem feltétlenül jelenti, hogy nem is lesz, csak ilyenkor még nincs. Így van az, hogy más hatású szer kell az első napokban, és más szükséges pár nap után, figyelve azt, hogy van-e váladéktermelés.

Rhinathiol köhögéscsillapító szirup gyermekeknek    Drosetux szirup    Robitussin junior szirup

Ha a köhögés kínzó, de ugyanakkor a betegnek orrtünetei (orrfolyás) is fennállnak, szinte bizonyos, hogy a légutakban is váladéktermelés történt, amitől képtelen megszabadulni.

Ha a meglévő váladék felköhögését szeretnénk elősegíteni, arra is van lehetőség.

Sinupret csepp    Prospan    ACC 200

A sűrű letapadt váladékot a szervezet nem mindig tudja felhígítani és felköhögni, a beteg nem biztos, hogy érzékeli, hogy lenne letapadás, ezért nem biztos, hogy pontosan el tudja dönteni a valós helyzetét.

Léteznek olyan kombinációk melyek abban az esetben használhatóak, mikor erősen köhög valaki, de váladék is van.

Bronchostop sine szirup    Mucoplant lándzsás útifű szirup    Stodal szirup

Nagyon fontos tudnunk, hogy ha valaki köptető hatású gyógyszert kap, a gyógyszer csak akkor hatásos ha a megfelelő folyadékpótlásról gondoskodik. Ugyanis másképp nem tud felhígulni a lerakódás.

Náthaellenes szerek

Az orrcseppek és orrspray-k érösszehúzó jellegű hatóanyagot tartalmaznak. Hatásukra az orrfolyás, és duzzanat átmenetileg csökken.

Nátha kezelése

Így mind a fülkürt, mind az orrmelléküregek jobban tudnak szellőzni. A felülfertőződés kockázata így csökken. Folyamatos használatuk maximum 2 hétig megengedett. Az orrnyálkahártya csillószőrös hengerhámja különben tartósan károsodhat, ami krónikus náthához vezethet.

Rhinospray plus orrspray    Nasic felnőtt    Nasopax gyermek

Kisgyermekeknél, akik még nem tudják kifújni az orrukat, használható az orrszívó. A közhiedelemmel ellentétben nincs semmilyen káros hatása.

A porszívó leggyengébb szívóerejét használva  teljesen biztonságos, gyors, és eredményes. A szopó kisbabáknál vegyük komolyan az orrdugulást, különben ők sem inni, sem enni nem fognak tudni rendesen. Előzzük meg az orrkörnyék kisebesedését bármilyen zsíros kenőccsel, aminek köszönhetően az orrból kifolyó váladék nem fogja tudni kicsípni az orrkörnyéket.

Inhalálás

Inhalálást végezhetünk  egyszerű forró vízbe csepegtetett illóolajokkal, de tehetünk a vízbe konyhasót, ill. kamillavirágot is.

1 liter forrásban lévő vízhez 5-10 csepp eukaliptusz, vagy erdei fenyő illóolajat cseppentsünk. Majd bújjunk ezzel az edénnyel egy jó nagy törölköző alá, és óvatosan, mélyen szívjuk be a  gőzt. A kórokozók általában nem bírják a 42 foknál magasabb hőmérsékletet. "Az győz aki tovább bírja" :)

Gőzinhalátor

Diapulmon inhalációs cseppek    Eukaliptusz illóolaj

Homeopátiás lehetőségek

Az influenza homeopátiásan kezelhető homeopátiával is.

Oscillococcinum pellet 6x    Meditonsin csepp    Engystol szublingvális tabletta 

Bőséges folyadékfogyasztás

Gyógyteák, ásványvizek legalább 2 liter naponta. Izzadással járó esetekben még ennél is több.

Hársfa tea filteres    Meghűlés tüneteit mérséklő tea  

A vöröshagyma  illóolaja baktériumölő, és oldja a hörgő görcsét. Vágjunk fel egy fej vöröshagymát és csukott szemmel szívjuk be az illatát. A fokhagyma szintén nagyon jó hatású, pirítóssal, mézes teával.

A fertőző betegségekkel szembeni védelemben a legfontosabb szerepe az immunrendszernek van.

 

 

.