Hirdetés

Az ország nagy részén fokozódik a pollenhelyzet

Az ország nagy részén fokozódik a pollenhelyzet

2018.05.30. 18:10

Helyenként a nagyon magas szintet is elérheti egyes allergének pollenszórása. Mutatjuk mely növények okozhatnak kellemetlen tüneteket.

Hirdetés

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenszórása várhatóan országszerte tovább fokozódik, pollenkoncentrációjuk jellemzően magas, de helyenként – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén – már elérheti a nagyon magas szintet is.

A kőris pollenje továbbra is többfelé magas koncentrációban lehet jelen. A tölgy, a platán, a nyír, a fűz, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszezonja hamarosan véget ér, pollenkoncentrációjuk jellemzően már csak alacsony-közepes szintet ér el. Elkezdődött néhány nyári gyom virágzása is, a lórom pollenkoncentrációja alacsony, az útifűé helyenként elérheti a közepes szintet.

A kevésbé jelentős allergének közül helyenként magas koncentrációban lehet jelen a fenyőfélék és az eperfafélék, valamint még alacsony koncentrációban a dió és a bükk virágpora, illetve megjelentek a levegőben a vadgesztenye és a bodza virágporszemei is. 

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul - olvasható a Országos Közegészségügyi Intézet Facebook-oldalán.