Ez a legsúlyosabb bőrdaganat, de nem biztos, hogy öröklődő

2019.10.12. 14:57

Rendellenesség, de neve ellenére az egyáltalán nem bizonyított, hogy öröklődő.

Ez a legsúlyosabb bőrdaganat, leginkább a világos bőrűek, világos szeműek veszélyeztetettek, illetve azok, akiknek sok anyajegye van.

A bőrünkön megjelenő képletek fejlődési rendellenességnek számítanak, általában teljesen ártalmatlanok. Ugyanakkor, ha nagyok és megváltoznak, mindenképp orvoshoz kell fordulnunk.

Az anyajegyek szempontjából egy a lényeges, hogy ne változzanak. Az, hogy valakinek van „x számú” anyajegye, azt el kell fogadni, de az a lényeg, hogy ezek száma ne változzon.

Ez egy rendellenesség, de neve ellenére az egyáltalán nem bizonyított, hogy az anyajegy öröklődő.

Azért rendellenesség, mert, ahogy a bőr festéktartamának sejtjei a helyükre kerülnek, néhány nem kerül a helyére, hanem „elmászkál” – és ebből alakul ki az anyajegy.

Az újonnan megjelenőtől sem kell tartani, a lényeg azon van, hogy állandóan úgy nézzen ki.

Erre van egy bizonyos ABCD szabály, amely meghatározza egy-egy anyajegy formáját, kategóriáját. Az A, az aszimmetrikust, a B mint border, az éles határú, a C a barnás, kicsit feketés, a D pedig a kifejezetten fekete anyajegyet kategorizálja.

Nagyon fontos, hogy mindenki legalább annyira figyelje az anyajegyét, hogy észlelje, ha esetleg megváltozik, és akkor rögtön keressen fel egy szakorvost vele.

A napsütéssel együtt egyre erősebb lesz az UV-A és az UV-B sugárzás, ami pedig egyre gyakrabban okoz bőrproblémákat.

.