Hirdetés

Új, veszélyes szúnyogfaj bukkant fel Magyarországon
Illusztráció

Új, veszélyes szúnyogfaj bukkant fel Magyarországon

Súlyos betegségeket terjeszthet ez a új szúnyogfaj

2018.05.13. 09:55

Jó ellenálló képességű, agyvelőgyulladást is terjeszthet csípése.

Hirdetés

Új, veszélyes szúnyogfaj bukkant fel Magyarországon. Koreai szúnyognak hívják, agyvelőgyulladást is terjeszthet, és sajnos úgy tűnik, jól érzi magát a hazai klímán.

 

A koreai szúnyog, mint invazív faj két évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon. Akkor találták meg először a kutatók, az országon belül Pécsett, egy városi monitoring során bukkantak rá. Azóta folyamatosan nyomon követik a populáció alakulását, és így látható, hogy áttelelt a szúnyog, és a következő évben sokkal több egyed jelent meg.

Több ilyen invazív faj megjelent Európa-szerte, valamilyen transzport során jutnak be európai országokba.

 

Alapvetően leginkább Ázsiából, gumiabronccsal, növények cserepeiben, zöldség-gyümölcs szállítmánnyal érkezhetnek ezek a szúnyogok hazánkba.

Emberközeli élőhelyeket kedvelnek a szúnyogok. A koreai szúnyog esetében elvégeztek egy kísérletet, amely után kiderült, hogy emberi vérrel is táplálkozik. Alapvetően jobban kötődnek a koreai szúnyogok a városi urbanizált területekhez, mint más, egyéb szúnyog fajok.

Agresszív terjedés és jó ellenálló képesség jellemzi az állatot, ezért is tudnak több ezer kilométert átvészelni egy-egy transzport során. A szárazságot és a hideget is jól tűrik, hamar akklimatizálódnak. A Magyarországon megjelent koreai szúnyog betegségterjesztésében lévő kockázatát még vizsgálják a kutatók, de az elmondható, hogy a hazánkban lévő kórokozók terjesztésre már alkalmasak. A legjobb védekezés a megelőzés.

.