Hirdetés

Ezért is olyan fontos a szúnyogok elleni védekezés

Ezért is olyan fontos a szúnyogok elleni védekezés

Nyugat-nílusi láz

MTI/alon

2018.08.27. 21:27

Kiderült, kik a veszélyeztetettebbek a nyugat-nílusi lázra. Vannak azonban hajlamosító tényezők, amelyek fokozhatják a vírus iránti fogékonyságot.

Hirdetés

Mivel az állatok kevésbé védettek a szúnyogfertőzéssel szemben, veszélyeztetettebbek a nyugat-nílusi lázra - mondta Rusvai Miklós virológus.
 

Állatokat veszélyeztet a nyugat-nílusi láz
Az Állatorvostudományi Egyetem tanárát annak kapcsán kérdezték, hogy Magyarországon eddig csaknem hatvanan fertőződtek meg a nyugat-nílusi lázzal. A fertőzésre elsősorban a lovak fogékonyak.

Rusvai Miklós viszont kiemelte: az emlősök szervezete, így a ló és az emberek szervezete is zsákutca a vírus szempontjából. A vírusfertőzés csak a madarakban éri el azt a szintet, hogy át tudják adni a vírust.

Kitért arra is, hogy az emberek esetében vannak különböző hajlamosító tényezők, amelyek fokozhatják a vírus iránti fogékonyságot. Ilyen lehet a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy más krónikus betegségek.

A lovak számára már van vakcina a betegség megelőzésre. Az embereknek viszont még sem vakcina, sem gyógyszer nem áll rendelkezésre. Ezért az orvos is csak azt tudja mondani, mint az influenzánál, hogy egyszerűen "ki kell heverni a betegséget".
 

Az ember szúnyogcsípéssel fertőződik meg
Magyarországon nincs járványveszély a nyugat-nílusi láz miatt. A vírust fertőző madarak hozzák be, de szúnyogok terjesztik. Az ember szúnyogcsípéssel fertőződik meg, a betegség emberről emberre természetes úton nem terjed. A betegségre specifikus terápia nincs, csak tüneti kezelést lehet alkalmazni. Oltóanyag nem áll rendelkezésre. A legfontosabb óvintézkedés a szúnyogcsípés megelőzése, elkerülése.

A nyugat-nílusi láz jellemzői
A betegség 80 százalékában tünetmentes marad az ember. A szúnyogcsípés után 3-14 nap múlva jelentkezhetnek az első tünetek. 
A fertőzés jellemzően influenzaszerű tüneteket okoz. Az emberek az esetek többségében három nap alatt meggyógyulnak, de súlyos esetekben idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat. Ez jellemzően az idősebbeket, a 60 éven felülieket érinti. A tünetek fejfájás, láz, zavartság, merevség, görcsök és mozgáskoordinációs zavarok.


Négy ember halálához hozzájárulhatott a nyugat-nílusi láz
Augusztus 23-ig 58 nyugat-nílusi lázas megbetegedésről érkezett jelentés. Az esetek túlnyomó részénél idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, míg 11 embernél kizárólag - a betegségre jellemző - enyhébb tüneteket tapasztaltak. Kórházban 55 beteget kellett ápolni.

Eddig négy halálesetnél merült fel, hogy ahhoz a nyugat-nílusi láz hozzájárulhatott. Az elhunytak mind férfiak voltak, több krónikus alapbetegségben szenvedtek, hárman közülük 80 éven felüliek, egyikük a 30-39 éves korcsoportba tartozott.

A délről érkező szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz miatt különösen fontos a szúnyogok elleni védekezés.   

.