Hirdetés

Mérgező mustgázzal telítődnek most a borospincék - Így előzze meg a tragédiát
pixabay.com

Mérgező mustgázzal telítődnek most a borospincék - Így előzze meg a tragédiát

MTI

2018.08.30. 15:13

Mustgáz: megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetőek a tragédiák.

Hirdetés

A mustgáz veszélyére figyelmezteti a lakosságot az őszi szüreti szezon közeledtével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A mustgáz balesetek ugyan néhány óvintézkedés betartásával egyszerűen megelőzhetőek, ám mégsem múlik el szinte egyetlen esztendő sem tragédia, halálos baleset nélkül.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan és másfélszer nehezebb a levegőnél, ezért zárt térben, a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget.
Önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idézhet elő. Ez pedig szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek.


Alkalmazható a közismert "gyertyás módszer" is.

 

Fontos azonban, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem engedje derékmagasság alá.

 

Amennyiben a láng kialszik, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nincs elegendő oxigén a pincében, ezért azonnal el kell hagyni a helyiséget.
A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni.

.