Koronavírus - Az amerikaiak nem elégedettek a kínaiak együttműködésével

MTI

2020.01.28. 19:27

Az Egyesült Államokban eddig öt beteget azonosítottak koronavírus-fertőzéssel, valamennyiüket kórházban ápolják.

Szorosabb együttműködésre szólította fel Pekinget  a koronavírus elleni küzdelemben Alex Azar, az amerikai humán erőforrások és egészségügy minisztere kedden.

A Washingtonban tartott sajtókonferencián a tárcavezető kifejtette: a szorosabb együttműködés és a nagyobb átláthatóság a legfontosabb a koronavírus elleni küzdelemben, a járvány terjedésének féken tartásában. Megemlítette azt is, hogy Kína még mindig nem válaszolt Washington még január elején kelt javaslatára, miszerint amerikai szakembereket küldene Kínába.

Alex Azar elmondta: még hétfőn ismételten telefonon egyeztetett a kínai egészségügyi miniszterrel, és megismételte, hogy Washington továbbra is készen áll arra, hogy az amerikai szakemberek Kínában segítsék a helyi közegészségügyi szakembereket. Utalt arra is, hogy az amerikai orvosok jóval több izolált vírust szeretnének megkapni Kínától annak érdekében, hogy alaposabban tanulmányozhassák a vírus természetét, diagnosztikáját és terjedésének mechanizmusát.

A miniszter nem jelentett be az eddig ismertnél több korlátozást, vagy különleges intézkedést.

A sajtókonferencián részt vett Robert Redfield, a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója és Anthony Fauci, az allergiás és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet vezetője is.

Redfield összefoglalta, hogy az Egyesült Államokban eddig öt beteget azonosítottak koronavírus-fertőzéssel, valamennyiüket kórházban ápolják, és nem léptek fel náluk komplikációk. A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy feltérképezzék, a páciensek kivel, vagy kikkel érintkeztek, majd felkeressék ezeket az embereket is egy alaposabb kivizsgálás céljából.

.