Vírus járvány - Újabb kínai városokban vezettek be zárlatot

MTI

2020.01.23. 19:02

A halálos áldozatok száma még szerdán majdnem megduplázódott.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének megfékezésére a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan után a vele szomszédos Huangkangban és Ocsouban is közlekedési zárlatot vezettek be - derül ki a városok weboldalain csütörtökön megjelent közleményekből.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes oldalán közzétett, a helyi hatóságok adatait összesítő tájékoztatás alapján helyi idő szerint csütörtök délután 6 óráig a fertőzöttek száma elérte a 620-at, míg a halálos áldozatok száma még szerdán majdnem megduplázódva 17-re növekedett. Az új fertőzések zömét a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban azonosították, míg a halálesetek mind Vuhanban történtek.

Helyi idő szerint csütörtök délután a kínai közlekedési minisztérium utasítást adott a tartományi közlekedési hatóságoknak arra, hogy zárjanak le minden Vuhanba tartó szárazföldi és vízi útvonalat, miközben a város kulturális és turisztikai hivatala törölt minden Vuhanba szervezett turista utat, és a befizetett díjak visszafizetésére kötelezte az utazási irodákat.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön közölte: az eddig diagnosztizált fertőzöttek között előfordult olyan beteg, aki nem járt előzőleg Vuhanban, ráadásul egyre nő az olyan fertőzöttek száma is, akik nem keresték fel a város azóta lezárt hal- és húspiacát, ahol a járvány még december közepén felütötte a fejét. Ezek a tények pedig az óvintézkedések szükségességét támasztják alá.

Az elővigyázatosság jegyében a pekingi városvezetés lemondta a kínai holdújévre tervezett, "nagy létszámú eseményeket" - közölte Weibo mikroblogoldalán a Beijing Evening News című helyi lap csütörtökön. A mozgó dátumú ünnep péntek este veszi kezdetét, és január végéig tart, és ebben az időszakban jellemzően számos, nagy érdeklődésre számot tevő ünnepi programot tartanak országszerte.

Hongkongban csütörtökön megerősítették, hogy két embert kezelnek az új koronavírus okozta fertőzés miatt. A helyi hatóságok továbbá közölték: két üdülőhelyet karanténzónává alakítottak a betegek elkülönítésére. Ugyanezeket a helyeket használták karanténzónaként a 17 évvel ezelőtti atipikus tüdőgyulladás (SARS) elterjedésekor is.

Kínában a vírus már az ország keleti felén található - vagyis a népesség nagy részének lakhelyéül szolgáló - tartományokat is elérte, mindazonáltal az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma Hupej tartományon kívül egyelőre elenyésző. Közben először jelentettek fertőzöttet az ország nyugati részéről: a Hszincsiang-Ujgur Autnóm Területen két esetben azonosították az új koronavírust. A mostanáig egyetlen fertőzést sem jelentő területek a Tibeti-fennsíkon található, gyéren lakott Csinghaj tartomány, illetve a Tibeti Autonóm Terület, valamint a Kína északi határvidékén fekvő, Belső-Mongólia Autonóm Terület. A kínai egészségügyi hatóságok azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a vírus lappangási ideje akár 14 nap is lehet.

.