Sokan fizetnének a magán egészségbiztosításért is

MTI

2022.04.19. 20:17

Egy felmérésből az is kiderül, hogy mennyit.

A magyarok többségének nincs magán egészségbiztosítása, bár komoly lakossági igény mutatkozik rá; a szolgáltatástól a megkérdezettek leginkább a gyors és könnyen elérhető ellátást várják - derül ki az EY kutatásából.

Az 1000 válaszadó bevonásával készült reprezentatív kutatás szerint tízből csak egy embernek van magán egészségbiztosítása Magyarországon, de a lakosság több mint egyharmada nyitott lenne egy ilyen jellegű szolgáltatásra. Egy szakorvosi és laborvizsgálatot tartalmazó alapcsomagért a magyarok 38 százaléka legalább havi 6 ezer forintot kifizetne, míg egy átfogóbb, kórházi ellátást is tartalmazó csomagért a válaszadók 27 százaléka 10 ezer forint feletti összeget is elköltene havonta.

A magánbiztosítástól a megkérdezettek elsősorban azt várják, hogy néhány napon belül kapjanak egészségügyi vizsgálati időpontot, és több helyszínen éjjel-nappal orvosi ügyelet álljon a rendelkezésükre. A kedvező biztosítási díjak iránti igény csak ezután következik.

A magyar társadalom a magánegészségügyi szolgáltatások és biztosítások iránt fokozódó érdeklődést mutat. A növekvő kereslet miatt egyre több hazai és külföldi szereplő lép be a piacra, ami kiélezi a versenyt az ügyfelekért - emelte ki a közleményben László Roland, az EY üzleti tanácsadással foglalkozó területének vezetője.

A felmérés válaszadói szerint egy magán egészségbiztosítás elsősorban arra szolgál, hogy fedezze a biztosított egészségügyi ellátásának költségeit, valamint a kapcsolódó szolgáltatásokat ingyenesen vehesse igénybe. Számos válaszadó eközben helytelenül azt feltételezi, hogy akiknek van magánbiztosításuk, azok állami ellátásban is gyorsabban részesülnek, illetve nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetniük - jelezte az EY.

.