Uniós egészségügyi digitális adattér létrehozására tett javaslatot az EB

MTI

2022.05.03. 11:06

Azt ígérik, hogy 5,4 milliárd euró gazdasági nyereséget eredményezhet, mivel hatékonyabbá válik a kutatás, és a gyógyszerek is olcsóbban lesznek elérhetőek.

Az Európai Bizottság egy európai egészségügyi adattér (EHDS) elnevezésű digitális rendszer létrehozására tett javaslatot, amely egyebek között lehetővé teszi, hogy az Európai Unió lakói egészségügyi adataikat az EU minden területén ellenőrizhessék és felhasználhassák - jelentette be kedden a brüsszeli testület.

A bizottság által kiadott sajtóközlemény szerint az EHDS megbízható és hatékony keretet biztosít az egészségügyi adatok kutatásra, innovációra, szakpolitikai döntéshozatalra és szabályozási tevékenységekre történő felhasználásához, miközben megfelel az EU magas szintű adatvédelmi normáinak.

Az EHDS-nek köszönhetően az emberek azonnal és térítésmentesen hozzáférhetnek majd az adataikhoz elektronikus formában. Az állampolgároknak lehetőségük lesz arra, hogy információkat adjanak az adatokhoz, vagy helyesbítsék őket, korlátozzák mások hozzáférését, és tájékoztatást is kaphatnak arról, hogy adataikat hogyan és milyen célra használják fel - olvasható a sajtóközleményben. Az orvosi jelentéseket, recepteket, felvételeket, laboreredményeket a tagállami egészségügyi intézményeknek európai formátumban kell rögzíteniük. Szigorú feltételek mellett a kutatók, közintézmények vagy a gyógyszeripari cégek is hozzáférhetnek nagy mennyiségű, anonim egészségügyi adathoz.

A bizottság becslése szerint a szakértők anonimizált egészségügyi adatokhoz való könnyebb hozzáférése egy évtized alatt 5,4 milliárd euró gazdasági nyereséget eredményezhet, mivel hatékonyabbá válik a kutatás, és a gyógyszerek is olcsóbban lesznek elérhetőek.

Az EHDS-ről szóló javaslatot az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

.