Felkészültebben várhat egy esetleges újabb egészségügyi vészhelyzetet az unió

MTI

2022.10.24. 18:18

Az új szabályok lehetőséget biztosítanak az oltóanyag- és gyógyszergyártás azonnali növelésére is.

Az Európai Unió Tanácsa olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek egy esetleges újabb egészségügyi válság esetén megkönnyítik a gyógyszerek, az oltóanyagok és az azokhoz szükséges nyersanyagok beszerzését, valamint szükséghelyzeti finanszírozást biztosítanak, és lehetővé teszik a gyártóüzemek ellenőrzését - közölte az uniós tanács hétfőn.

A jogszabályok előírják, hogy egészségügyi szükséghelyzet esetén az Európai Bizottság a válság szempontjából fontos ellenintézkedéseket hozzon, összeállítsa a szükséges nyersanyagok jegyzékét, valamint, hogy folyamatosan figyelje ezek uniós és globális keresletét, kínálatát.

Egészségügyi válságtanácsot hoznak létre, amely koordinálja majd az EU cselekvését a válság szempontjából fontos egészségügyi intézkedések meghozatala, az ellátás és a nyersanyagok hozzáférése érdekében. A válságtanácsot az Európai Bizottság és a tagállamok egy-egy képviselője fogja alkotni. Az új szabályok lehetőséget biztosítanak az oltóanyag- és gyógyszergyártás azonnali növelésére is - írták.

Az Európai Unió Tanácsa továbbá elfogadott két rendeletet, amelyek célja, hogy javítsák az unió reagálóképességét az esetleges világjárványokra és más, határokon át terjedő egészségügyi válságokra. A közlemény szerint a határokon át terjedő egészségügyi veszélyekről szóló jogszabály módosítása révén az egészségügyi felügyelet, a korai előrejelzés, a felkészültség és a reagálás területén megerősödik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC), azaz a fertőző betegségek elleni küzdelemben tett uniós erőfeszítéseket támogató uniós ügynökség a szerepe.

Az új rendelet egészségügyi válságokra és világjárványokra vonatkozó uniós terv kidolgozásáról is rendelkezik, amely az uniós és a nemzeti szint közötti információcserével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza. Az uniós bizottságnak és a tagállamoknak a határokon át terjedő egészségügyi veszélyekről szóló rendelet végrehajtása érdekében tett koordinált intézkedéseit az Egészségügyi Biztonsági Bizottság fogja támogatni. A bizottság véleményeket fogadhat el, és iránymutatásokat nyújthat a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyek megelőzésére és megfékezésére irányuló válaszintézkedésekkel kapcsolatban - írták.

A jogszabályokat és rendeleteket közvetlenül kell alkalmazni minden uniós tagállamban, kihirdetésüket követő huszadik napon lépnek hatályba.

.