Nem is hinné, hogy időnként mitől lehet száraz a bőrünk

E.A.

2023.04.03. 16:02

Amit az optimális páratartalomról tudni kell.

Néha csak azt vesszük észre, hogy száraz a bőrünk és a hajunk, kapar a torkunk, reggelente folyik az orrunk és rossz a közérzetünk. Hajlamosak vagyunk allergiára és megfázásra gyanakodni, pedig előfordulhat, hogy „csupán” a túlzottan száraz levegő okozza.

Mindenekelőtt adódik a kérdés, hogy milyen páratartalom az ideális számunkra. Az alapvető ajánlások szerint a levegő relatív páratartalma 35-65 százalék közötti kell legyen. Ha ennél alacsonyabb, a már említett tünetek jelentkezhetnek. Fontos kiemelni azt is, hogy a túlzottan száraz levegő a nyálkahártya kiszárítása által gyengíti a szervezet természetes védekezőrendszerét. Ugyanakkor a túlzottan párás levegő sem optimális számunkra, hiszen a lakásban elősegíti a penészgombák és az atkák szaporodását.

A megfelelő páratartalom nem csak az egészségünk megóvása miatt fontos. A bútorok, a padló, a ruhák vagy épp a könyvek számára is megfelelő nedvességtartalom szükséges. A „legszárazabb” időszak a tél, amikor a fűtőberendezések működésbe lépnek. Érdemes ellenőrizni a páratartalom mértékét, hogy elkerüljük a túl száraz levegő mellékhatásait.

Adódik a kérdés, honnan tudhatjuk, hogy milyen érték jellemző a lakásunkra, pláne annak fényében, hogy a páratartalom folyamatosan változik. Az úgynevezett higrométer segítséget jelent számunkra, hiszen bármikor ellenőrizhetjük az aktuális páratartalom mértékét. Az eMAG webáruházban hagyományos és digitális eszközöket is találunk.

Tartsuk szem előtt, hogy a helyiség megfelelő páratartalmát mindig két tényező – a szellőzés és a hőmérséklet – szabályozza. A legfontosabb az egyensúly megtartása, mert a túl meleg levegő nagyon kiszárat, sok mellékhatást okozva, illetve negatívan hat az egészségünkre és a közérzetünkre. Másrészt a túl sok nedvesség hozzájárul a penész vagy gomba kialakulásához.

A megfelelő páratartalom fenntartásának kulcsa a rendszeres szellőztetés. Ezzel kapcsolatban persze felmerülhet egy probléma… A túlzott gyakorisággal végzett légcsere jelentős energiaveszteséggel járhat, ami a megnövekedett energiaárak mellett kifejezetten fájdalmas lehet. Másrészről, a magas páratartalmú lakások levegője csak abban az esetben szellőztethető ki megfelelően, ha a külső páratartalom legalább 5 százalékponttal alacsonyabb a bentinél. Noha a légcsere megtörténhet, párás-esős idő esetén a nedves levegőt szintén nedvesre cserélhetjük.

Éppen ezért szükségünk van alternatív megoldásokra is. Száraz levegő esetén könnyű dolgunk van, hiszen a párásító berendezések nagyszerű szolgálatot tesznek. A levegőbe juttatott „porlasztott” vízcseppek akár percek alatt helyreállítják a környezetünk megfelelő páratartalmát. Akár néhány nedves ruha kiteregetése vagy egy vizesedény is megoldást szolgáltat. Még jobb, ha akváriummal rendelkezünk, ami a fűtési időszakban folyamatosan párásítja az otthonunk levegőjét.

Némileg nehezebb dolgunk van, ha túlzottan magas a páratartalom és a penészesedés okoz gondot. Ez esetben talán még fontosabb a páratartalom beállítása, hiszen a penész és az atka allegén anyagai komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Ilyen esetben nagyszerű szolgálatot tehet egy páramentesítő készülék.

Mint kiderült, könnyedén megváltoztathatjuk a páratartalom szintjét a lakásban. Némi odafigyeléssel biztosíthatjuk a megfelelő környezetet önmagunk és a családunk számára.

.