A borsmenta lett az év gyógynövénye

MTI

2024.01.28. 13:13

Nem is hinné, mi mindenre jó ez a növény.

A borsmenta (Mentha piperita) lett 2024-ben az év gyógynövénye a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya szerint.

A közlemény alapján a borsmenta (amit borsos mentának is neveznek) egy évelő növény, amit Európában és Észak-Amerikában is termesztenek, és a leveléből és illóolajából készülnek gyógyhatású készítmények.

Fontosságát jelzi, hogy az egyik legrégebbi kultúrnövény.

A borsmenta leveleiből főzött teát és illóolaját a népi orvoslásban használják epe- és bélproblémák, valamint megfázásos betegségek kezelésére, külsőleg pedig bőrirritációk és fájdalmak enyhítésére. A borsmentaolaj több klinikai kutatás alapján hatékonyan csökkenti az emésztési zavarokat, ami főként a görcsoldó tulajdonságának köszönhető.

A borsmenta epehajtó hatása is igazolt. Megfázáskor köhögéscsillapítóként használják. Az illóolajat, illetve a belőle kivont mentolt antibakteriális, hűsítő és gyenge helyi érzéstelenítő hatása miatt külsőleg is alkalmazzák például csípések, kiütések ellen. A kezelt bőrfelület véráramlásának növelésével segít az ízületi- és izomfájdalmakon.

.