Már nem ritka az üzleti egészségbiztosítás Magyarországon

MTI

2024.07.01. 19:58

Tavaly több mint 925 ezres volt a csoportos biztosítotti létszám.

Az üzleti alapú szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítási szerződéssel, illetve az ilyen biztosítási védelemmel rendelkezők száma elérte a 947 ezret tavaly, a biztosítás által fedezett egészségügyi ellátások költsége pedig alig 20 milliárd forintról csaknem 27 milliárd forintra nőtt egy év alatt - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn az MTI-vel.

A szövetség jelezte: érintett tagjai segítségével szeretne tisztább képet kialakítani az egyre összetettebb termék piacáról.

Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája jogszabályi-szakmai alapon, más megközelítésben tartalmaz adatokat a biztosítási ágazatokról. A szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítás elmúlt három évi piacáról a Mabisz adatgyűjtésének eredményeképpen most először kapható átfogó kép.

Az adatok azt mutatják, hogy szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítást döntően csoportos szerződéssel, céges, illetve egyéb intézményi, szervezeti keretek között vesznek igénybe az ügyfelek, tavaly több mint 925 ezres volt a csoportos biztosítotti létszám. Az egyes vállalati csomagok tartalma mind a díjakat, mind pedig az igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokat illetően nagyon eltérő lehet, ahogy a 22 ezer egyéni szerződő esetében is - ismertette a biztosítók szövetsége.

A biztosítotti létszám mintegy 5 százalékkal nőtt 2021 és 2023 között, a kárráfordítás pedig mintegy 70 százalékkal emelkedett ugyanebben az időszakban.

A legtöbb konstrukció esetében a biztosítás úgy működik, hogy a biztosító, illetve ellátásszervező partnere szerződik egészségügyi intézményekkel vagy magánorvosokkal. A biztosított betegeket a szerződésben rögzített keretek között ellátják, majd az intézmény és a biztosítótársaság számol el egymással. A szerződésnek része lehet éves szűrővizsgálat, diagnosztikai- és laborvizsgálat, belgyógyászati, valamint további járóbeteg szakellátás, egynapos sebészet vagy fekvőbeteg-ellátás is.

Az egészségbiztosításért már nem jár teljeskörű adókedvezmény, de a bérjellegű juttatásokhoz képest jelentősen kedvezőbb adózású - hívta fel a figyelmet a Mabisz. A szövetség szerint bár már nem ritka az üzleti egészségbiztosítás Magyarországon, de továbbra sem tekinthető széles körben eléggé elterjedtnek.

.