Lerakták a Markusovszky kórház új tömbjének alapkövét

2013.10.31. 13:20

Furcsa időzítés, mivel az új belgyógyászati tömbből már két szint készen van.

markusovszky alapkő

„De hisz az már majdnem készen van” – mondja ismerősöm, mikor közlöm, hogy a Markusovszky kórház új tömbjének alapkőletételére megyek csütörtökön délelőtt. „Az biztos, valami más” – mondom magabiztosan.

Aztán amikor a helyszínre érek, látom, hogy ennek a fele sem tréfa. A tömbnek már két szintje áll, a föld alatti és még egy, és éppen a második szint födémzsaluzása folyik.

markusovszky alapkő


A helyszínen két daru forgolódik, munkások tesznek-vesznek, és e tevékenységüket nem szakítják meg sem a Himnusz, sem a szózat kedvvért, és láthatóan a sok kamera és öltönyös ember is hidegen hagyja őket.  Ők a magyar valóság, mondhatni.

markusovszky alapkő


Szóval az alapkőletétel időzítése kissé furcsa, de ilyeneken már nem nagyon lepődünk meg, arról nem is beszélve, hogy még mindig jobb, hogy utólag teszik le, mint amikor leteszik, és aztán nem történi semmi.

markusovszky alapkő


Az ünnepségen egyébként a politikai és kórházi vezetőkön kívül jelen van Ipkovich György szocialista országgyűlési képviselő, korábbi polgármester is, jelenléte számomra azt jelenti, hogy visszatérésre készül.

markusovszky alapkő


A kórházi dolgozók képviselői is itt vannak, a politikusoktól és a médiamunkásoktól elkülönülve figyelik az eseményeket.

markusovszky alapkő


Az ünnepség azzal indul, hogy Szabó Tibor színművész Váci Mihály „Még nem elég” című versét szavalja, melyet annyiszor hallottam annak idején iskolai ünnepségeken, hogy én is majdnem kívülről tudom.

Szabó Tibor


Nagy Lajos kórházigazgató személyes élményeit osztja meg a régi, elbontott kékcsempés tömbbel kapcsolatban, és azt hangsúlyozza, hogy az új épület fordulópont lesz a kórház történetében: általa megszűnik a kontraszt a gyógyítás szakmai színvonala és a betegek hotelelhelyezése között, és a dolgozók munkakörülményei jelentősen javulnak.

Nagy Lajos kórházigazgató


Hende Csaba honvédelmi miniszter és országgyűlési képviselő nagyjából megismételi a Parkerdő átadásánál elmondott beszédét, mintegy igazolva azt a gyanúnkat, hogy  kirajzolódni látszanak a helyi Fidesz kommunikációs  csomópontjai, melyek ötvözetei az elvégzett fejlesztéseknek és a jövőbeli ígéreteknek.

Hende Csaba


A politikus azt is megosztja az egybegyűltekkel, hogy egy tegnapi kormányülésen az eladósodott kórházak konszolidációjára szánt 30 milliárd forintról volt szó, és kiderült, hogy a Markusovszky a sor legvégén van a pénzosztásnál, mivel jól gazdálkodtak.  Hende tiltakozott, és majd újragondolják az összeg elosztását.

Puskás Tivadar


Puskás Tivadar polgármester szintén személyes emlékekkel szolgál a régi épületről, és kiemeli a folyamatos fejlesztéseket és az itt dolgozók elhivatottságát.

alapkő


Imre László, a GYEMSZI főigazgató-helyettese azt hangsúlyozza, hogy a korábbi Budapest túlsúlyhoz képest a kormány térségi alapú fejlesztésekben gondolkodik, ebbe illeszkedik a 6,5 milliárd forintos, új szombathelyi belgyógyászati tömb is, amelynek az átadása jövő év végén lesz.

alapkőletétel

A végén aztán - a félkész épület szomszédságában - elhelyezik az alapkövet.

Alapkő letétel

   

 

.