Az orvosi kamara kritizálja a sürgősségi ellátás helyzetét

2015.02.17. 14:27

Hibás lépés volt a betegszállítás kiszervezése az Országos Mentőszolgálattól, mert ez kapacitásokat vont el a mentőktől, továbbá nélkülözhetetlen fenntartani az alapellátási ügyeleteket, illetve be kell vezetni az iskolákban az egészségtan-oktatást. Ezeket a megállapításokat tette a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Éger István, a testület elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a betegszállítás kapacitásokat von el a mentéstől időlegesen és az eszközök tekintetében is.

A kamara deklarált véleménye az is, hogy az alapellátás munkaidőn túli folyamatos biztosítása továbbra is a háziorvosi ügyeletek jelentik, ezt a típusú ügyleti rendszer nélkülözhetetlen, mint ahogy az is, folytatta, hogy az iskolákba be kell bevezetni az egészségtan oktatását.

A kórházi sürgősségi ellátásról szólva azt mondta, annak szakember-ellátottsága messze elmarad az elvárhatótól, és sok esetben nem biztosítja az ellátáshoz jutás idejének rövidülését.

Éger István beszélt arról is, bízik abban, hogy a készülő alapellátási törvényről a napokban elkezdődhetnek a tételes egyeztetések. 

A kórházi struktúra tervezett átalakításáról szólva a kamarai elnök úgy fogalmazott, "egy folyamat kellős közepén ülünk". Úgy vélte, elfogadható és támogatandó az átalakítás, azonban a fennálló intézményi forráshiányt nem lehet konszolidálni a jelenlegi finanszírozási rendszerben, "ráfordítások nélkül, durva erőszakkal nem lehet kikényszeríteni az átalakítást." 

A reform során szem előtt kell tartani azt is, mondta, hogy a drágább kórházi beavatkozások helyett jól hozzáférhető járóbeteg-szakellátást és az egynapos ellátást kell erősíteni kell.

Éger István a sajtótájékoztatón nyomatékosította: minden olyan kórházi reform elfogadhatatlan lenne a kamara számára, amely egészségügyi dolgozók elbocsátását eredményezné, továbbá mindenképpen folytatni kell az egészségügyben dolgozók bérfelzárkóztatást, amelynek első lépése a még 2011-ben "befagyasztott" úgynevezett mozgóbérek feloldása kell legyen.

Éger István szerint az évekkel ezelőtti lépés diszkriminatív, hiszen semmilyen más szakmában nem fordul elő, hogy ne fizetnék ki a túlmunka és ügyeleti munka után járó béreket. Nem utolsó sorban - jegyezte meg - a mozgóbérek befagyasztásának feloldása politikai haszonnal is járna, és azonnali jövedelememelkedést eredményezne az egészségügyieknél.

A MOK elnöke kérdésre válaszolva azt mondta, információi szerint nincs szó arról, hogy áprilistól bármi érdemben megváltozna a kórházi struktúrában. Az átalakítás mikéntjéről tartott egyeztetéseket kell tavaszig lezárni, és az összegyűjtött adatok feldolgozásával legkorábban novemberre lehet valamilyen változás - tette hozzá. "Arról szó sincs, hogy áprilistól máshogyan működnének a kórházak, mint ahogy ma működnek" - fogalmazott Éger István, hozzátéve, ezt többszöri egyeztetés alkalmával is közölte vele az államtitkárság.

.