Dénes Tamás: "A szakorvosok röghöz kötése elfogadhatatlan"

2015.02.24. 17:22

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) összességében megfontolandónak tartja az államtitkárság szakorvosi minimálbérre vonatkozó javaslatait, de csak feltételekkel tudja azokat elfogadni. Dénes Tamás elnök szerint ugyanis a szakorvosok "röghöz kötése" elfogadhatatlan - írja az MTI.

Az MRSZ elnöke egy keddi budapesti egészségügyi szakmai konferencián előadásában úgy fogalmazott, elmúlt az az idő, amikor az embereket kényszerítő eszközökkel az országhatáron belül lehet, érdemes tartani, és emlékeztetett, hogy az ösztöndíjrendszer is egy kudarc volt egészen addig, amíg a röghöz kötés feltételeit fel nem puhították. Azonban azt támogatni tudják, hogyha megvalósul a szakorvosi minimálbér rendszere, akkor hálapénzt ne lehessen elfogadni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a hálapénz körüli jogbizonytalanság továbbra is fennáll.

Dénes Tamás a rezidensszövetség számításait ismertetve elmondta: felmérésük szerint a szakorvosok jelenlegi fizetésük háromszorosáért "mondanának le" a paraszolvenciáról. Számításaik szerint ha minden olyan szakorvos, aki most kevesebbet keres nettó havi 275 ezer forintnál, megkapná ezt a pénzt, mint a bérrendezés következő lépését, az a járulékok nélkül 20 milliárd forintos költségvetési ráfordítást jelentene.

Az orvoselvándorlásról szólva azt mondta, 15 százalékkal nőtt tavaly a 29 év alatti orvosok elvándorlása, ez egyértelműen azt mutatja, hogy az eddigi intézkedések nem elegendőek, és sürgősen tovább kell lépni.

Az elnök fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem csak egy bérharc, és kérte a társadalom támogatását is. "Egy orvos elmehet külföldre dolgozni, de a betegeknek itthon kell megkapni az ellátást" - fogalmazott.

.