Egy-másért Közhasznú Egyesület – Segíts magadon...

2011.12.20. 07:39

Az Egy-másért Közhasznú Egyesület főleg hajléktalan tagjai maguk gondoskodnak saját maguknak értelmes munkáról. Terveik között szerepel tartósítóüzem és biofarm is. Szép példa öngondoskodásról, tenni akarásról.

 Az Egy-másért Közhasznú Egyesület főleg hajléktalan tagjai maguk gondoskodnak saját maguknak értelmes munkáról. Terveik között szerepel tartósítóüzem és biofarm is. Szép példa öngondoskodásról, tenni akarásról.

A kőszegi Egy-Másért Egyesület két éve alakult, tagjai – a két szociális munkást leszámítva - hajléktalan emberek. A jelenlegi létszám tizenkilenc fő, Kőszegen huszonnégy fedél nélküli embert tartanak számon. Legfontosabb feladatuk, hogy munkát és értékteremtő elfoglaltságot biztosítsanak a perifériára szorult, elsősorban hajléktalan emberek számára.

Kétezer négyzetméteren kertészkednek, alapvetően saját felhasználásra, csak a felesleget értékesítik. A két év alatt a hajléktalanok elsajátították a növénytermesztés alapvető fogásait a magvetéstől a kiültetésig, a talajmegmunkálástól a növénygondozásig. Ezzel párhuzamosan kézműves tárgyakat állítanak elő, amiket a vásárokon, illetve legutóbb egy ausztriai rendezvényen árusítottak.

Nem várnak el és nem fogadnak el olyan adományt, amely nem a munkavégzésünket segíti elő – mondta a tájékoztatón Németh Zoltán, az egyesület elnöke, és szakmai segítője. A szervezet – a kőszegi önkormányzaton kívül, amely területet adott – az Oberwart-Hartberg Rotary Club segíti. Kezdetben kerti szerszámokat, vetőmagokat, növényvédő szerekkel támogatták a munkájukat, később a Rotary adományait az egyesület Kőszegen és Szombathelyen nyílt két szociális boltjában árusítják. Brunner Gábortól – aki maga is hajléktalan – az egyesület alelnökétől megtudtuk, nem pénzért dolgoznak, a bevételek az egyesület kasszáját gazdagítják, és tevékenységük bővítésére fordítják.

A Rotary Clubbal Michael Glavanovitson keresztül kerültek kapcsolatba, aki egy rohonci pékség termékeivel segítette a kőszegi rászorulókat. Hozzá fordultak kerti szerszámért, Glavanovits úr a mai napig az egyik legfőbb segítsége az egyesületnek. A Rotary Klub elnöke Michael Reichenberger pedig azt mondja, tetszett nekik az ötlet, hogy olyan embereken segítsenek, akik magukon segítenek, ezért külön projektként kezelik a kőszegi kezdeményezést: segítségnyújtás az önsegítéshez.

Jövőre szeretnének a rendelkezésre álló földterületen egy bio farmot létrehozni, ahol baromfit, nyulat, kecskét tenyésztenénk. Terveik között szerepel szerint, egy kis kézműves üzem kialakítása, ahol savanyítással és gyümölcstartósítással is foglalkoznának. Hat-nyolc hajléktalan számára folyamatos szeretnének munkát adni.

Pénzbeni adományait az OTP Banknál vezetett 11747051-20105059 számú folyószámlára történő átutalással juttathatja el az Egyesülethez. Kérjük a Megjegyzés rovatba írja be az "Adomány" szót, vagy a konkrét célt, amire az összeget szánja. Ezen kívül szívesen fogadnak tárgyi adományokat is. Például: - tartós élelmiszer (konzerv, cukor, tészta, stb) - edények (tányér, fazék, stb) - ruhaneműk (női, férfi) - kerti pad, asztal - kerti szerszámok (ásó, kapa, lapát) - szerszámok (fúrógép, fűrész, favéső, elektromos ragasztópisztoly, stb) - és minden mást amire Önnek nincs szüksége, de úgy gondolja, hogy másoknak segíthet vele. Az Egy-másért Közhasznú Egyesület az 1997. évi CLVI. törvény alapján közhasznú tevékenységet lát el, ezért az adományokról igazolást tudunk kiállítani, ami alapján a hatályos jogszabályok figyelembevételével AZ ADÓALAP CSÖKKENTHETŐ! 

.