Egyre több magyar tölti nyaralását saját horvátországi ingatlanban

2012.02.19. 09:10

Egyre több magyar tölti horvátországi nyaralását saját vagy rokonai, barátai tulajdonában lévő ingatlanban - derül ki a horvát statisztikai hivatal most publikált, 2011-es összesített adataiból.

Horvátországban saját hétvégi házban vagy nyaralóban 374 ezer turista összesen 5,8 millió éjszakát töltött az elmúlt évben. A vendégek csaknem 42 százaléka hazai, 58 százaléka pedig külföldi volt, a vendégéjszakákban azonban több mint 55 százalékot képvisel a hazaiak aránya, a külföldieké 45 százalékot jelent.

A statisztikai mérés azokat az ingatlanokat érinti, amelyek saját vagy családi, rokoni, baráti tulajdonban vannak, így az itt éjszakázók nem fizetnek szállásdíjat.

A külföldiek közül a legtöbb vendégéjszaka a szlovéneké, az összesített adat 45,8 százaléka jut rájuk, a második helyen a németek állnak 12,3 százalékkal. Az összes külföldi közül 5,4 százalék bosznia-hercegovinai volt, 5,3 százalék osztrák, míg ötödik helyen, 5,1 százalékos részesedéssel a magyarok állnak.

A múlt évben 6 százalékkal 16,2 ezerre nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik családi, baráti tulajdonú ingatlanban nyaraltak Horvátországban. Az ott eltöltött idő hossza azonban 12 százalékkal, 132,9 ezer éjszakára növekedett - olvasható ki a horvát statisztikai adatokból.
 

.