Elárverezik a Savaria szállót

2015.05.17. 21:31

Az irányár 600 millió forint, a tulajdonos cég felszámolás alatt áll.

 

A tíz éve üresen álló Savaria szálló története talán újabb fordulathoz érkezik: a szállodát elárverezik, június 30-án 12 órakor jár le az a határidő, ameddig az érdeklődők megtehetik vásárlási ajánlataikat.

De miről is van szó pontosan?

A több mint száz éve épült szállodára 1998-ban tett szert a jelenlegi tulajdonos IGN Zrt. jogelőd cége, amely egyébként Szombathely másik nagy hírű szállodájának, a Claudiusnak is a tulajdonosa.

A tervek nagyra törőek voltak, hiszen hiába adott a jó elhelyezkedés, a patinás épület, a szálloda kiment a divatból. A korszerűsítés nem várathatott magára, elég csak arra gondolni, hogy a szobáknak mindössze harmadában volt fürdő, a többi szoba vendégei közös folyosói fürdőt használhattak csak. De ennél sokkal jelentősebb átalakítások is tervben voltak: két újabb emelet ráépítésével százötven szobásra bővült volna a szálloda.

Savaria Szálló

Fotó: alon.hu

A cég aztán a Claudiust felújította, de a Savariára már nem került sor, sőt 2005-ben be is zárta és eladásra kínálta előbb egymilliárd, majd a következő körben 650 millió forintért. Végül 2011-ben 250 millió forintért cserélt gazdát, de „házon belül”, a tulajdonosok másik cége vette meg.

A városnak természetesen elővásárlási joga volt, de az önkormányzatnak akkor nem volt rá pénze, hogy megvásárolja az épületet.

Mire használható a Savaria szálló? Szombathely rendezési tervéből egyértelműen kiderül, hogy csak szálloda működhet benne.

A helyzetet tovább bonyolította már tíz évvel ezelőtt is, hogy hiába voltak felújítási tervek, megfelelő számú parkolóval is rendelkeznie kell a szállónak. Azaz a jelenleginél jóval többel, hiszen legalább három szobánként egy parkolóval kell kalkulálni. Csak ezt követően kaphatja meg a tulajdonos az építési engedélyt. Elképzelések már évekkel ezelőtt születtek: a Mártírok tere és a Kőszegi utcai tömbbelső került szóba, de végül a parkolóügyben nem született döntés, és az épület felújítása sem kezdődött el.

Elárverezik a Savaria szállót

Fotó: A Savaria szálló Facebook-oldala

A legújabb fejlemény, hogy a Nemzeti Cégtár szerint a Nagyszálló tulajdonosa, az IGN Zrt. felszámolás alatt áll, a szállodát pedig a felszámolóbiztos 600 millió forintos irányáron értékesítésre meghirdette.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a legmagasabb árat kínálóé lesz az épület. Kivéve akkor, ha az önkormányzat él elővásárlási jogával – hiszen ez minden tulajdonosváltáskor megilleti -: ebben az esetben ugyanezen az áron városi tulajdonba kerülhet a szálló.

Megkérdeztük az ügyben Molnár Miklós gazdaságért felelős alpolgármestert, aki elmondta, követi a szálloda sorsát, így a licit meghirdetéséről is tud.

„A kérdéssel foglalkozni kell, de jelenleg a városvezetés nem hozott semmilyen döntést a Nagyszállóval kapcsolatban” - tette hozzá.

Az alpolgármester emlékeztetett: amennyiben a licit sikeres lesz, a legmagasabb vételárat kínáló pályázónak el kell juttatnia a vételi szerződést az önkormányzatnak. Ekkor a közgyűlés megtárgyalja majd, hogy a város - a szerződésben foglaltak szerint - él-e elővásárlási jogával. Ugyanakkor amennyiben első körben nem kel el a szálloda, lehetséges, hogy a következő fordulóban csökken a 600 milliós ár.

Molnár Miklós elmondta még, hogy az új tulajdonosnak a vételáron kívül azzal is számolnia kell, hogy a szállodát építményadó-fizetési kötelezettség terheli (ez öt- és tízmillió forint közötti összeg évente), és a felújításra is jelentős összegeket kell áldozni. Ezek után pedig gazdaságosan működtetni kell a szállodát.

Addig pedig továbbra is csak potyog a cserép a tetőről.

.