Befolyásolják-e a D-vitamin előállítását a naptejek, fényvédő krémek?
A megfelelő D-vitamin-szint rendkívül fontos az egészségünk megőrzése érdekében, hiszen ez a vitamin a felelős az ásványi anyagok szabályozásáért a szervezetben. A D-vitamint a szervezetünk a közvetlen napfényből állítja elő, így felmerülhet a kérdés, hogy befolyásolja-e ezt a folyamatot a napvédő termékek használata.
- olvasható a brit Daily Express hírlapban.
A D-vitamint a szervezet saját maga állítja elő, mindössze arra van szükség, hogy a szabadban, napfényen tartózkodjunk. A téli hónapokban sok ember szervezetében lecsökken a vitaminszint, így a vitamin pótlása táplálékkiegészítő formájában javasolt.
Köztudott, hogy a nyári időszakban ajánlott a napvédő krémek használata, de vajon hogyan befolyásolják ezek a D-vitamin előállítását a szervezetben?
Ha csak rövid időt tartózkodunk is kint, akkor is szükséges gondoskodni a megfelelő napvédelemről. Az UV-B sugárzás segít a testnek a D-vitamin természetes előállításában, de káros hatásai is jócskán akadnak. Fokozza például a bőröregedést, és a bőrrák kialakulásában is kockázatot jelent. Szerencsére a szervezetnek csak kis időre van szüksége,
Ha ennél több időt tartózkodunk a szabadban, mindenképpen használjunk fényvédő terméket – javasolta a gyógyszerész.
A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre (NE = Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg):
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin. A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására. Tél végére a hazai lakosság D-vitamin készlete kiürül. Élelmiszerekkel természetesen nem tudunk annyit bevinni, ami elégséges ill. nagyon nagy mennyiséget kellene fogyasztani belőlük. A D-vitamin megtalálható zsíros halakban, marhamájban, a tojássárgájában, kagylóban, sajtban, gombában valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerekben margarinokban, péksüteményekben, tejtermékekben.