Elfogadták Nagykanizsa 2013-as költségvetését

2013.02.19. 20:07

Csaknem tízmilliárd forint költségvetési főösszeggel és mintegy kétmilliárd forintos hiánnyal számol kedden elfogadott költségvetésében Nagykanizsa közgyűlése.

    A rendkívüli közgyűlés keretében elfogadott, az ellenzék által kritizált előterjesztésről Cseresnyés Péter polgármester (Fidesz-KDNP) kifejtette: jelentős mértékben, a tavalyi felénél kevesebbre csökkent a költségvetés, ami a kórház és az oktatási intézmények állami tulajdonba vétele miatt alakult így. A város azonban a korábbiaknál könnyebben tudta elkészíteni a tervezetét, amelyben nem számol működési hiánnyal, de többet szán beruházásokra, így a belváros rekonstrukciójának folytatására, ingatlan- és intézményfelújításokra, utak és járdák építésére.

    Szita László könyvvizsgáló a közgyűlésen kifejtette: a mintegy kétmilliárd forintos hiányból 600 millió forintot a tavalyi pénzmaradványok fedeznek, 1,4 milliárd pedig fejlesztési célú hitelből és a két évvel ezelőtti, hárommilliárdos fejlesztési kötvényből lehívható 1,1 milliárd forintos összegből áll össze. Hozzátette: az idei költségvetés a pénzmaradvánnyal és a hitellel stabilan működőképes, s miután a hitelek fejlesztéseket szolgálnak, ezért a hatályos jogszabályok szerint nincs szükség a kormány előzetes hozzájárulására.

    A nagykanizsai közgyűlés döntött a helyi autóbusz-közlekedés átalakításáról, amelyet az ellenzék soraiban is a veszteség csökkentése érdekében szükséges kompromisszumként értékeltek.

    Az elfogadott javaslat szerint a Zala Volán április elsejétől hétköznaponként 64 járatot szüntet meg, többet összevon, három autóbuszt kivon a forgalomból, és hárommal kevesebb buszvezetőt alkalmaz. A járatok teljesítményének 8,3 százalékos csökkentésével párhuzamosan a város 81 millió forint önkormányzati támogatást nyújt közszolgáltatási díjként a Zala Volán részére, a 40 millió forintos normatív támogatás mellé.
.