Elkezdődött az M86-os főút építése Szombathely és Vát között

2012.08.07. 15:59

Kedd délután kimentünk a helyszínre. Tényleg dolgoznak a gépek.

Megkezdte a 86-os főút Szombathely és Vát közötti szakaszának újbóli építését a közbeszerzési pályázat nyertese, a Szombathely MK 86 Konzorcium. A felújított, négysávosra bővített szakaszt várhatóan 2014 közepén adják át a forgalomnak - tájékoztatott kedden a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

A társaság közleményében emlékeztet: a Szombathely-Vát szakasz kivitelezése 2010 októberében a korábbi vállalkozó pénzügyi problémái miatt leállt. Az eredményes nyílt közbeszerzést követően a nyertes konzorcium átvette a munkaterületet, illetve teljesítette a munka megkezdéséhez szükséges adminisztrációs szerződéses feltételeket.

86-os út építése Szombathely és Vát között

A NIF tájékoztatása szerint Szombathely és Vát között 6,2 kilométeren új nyomvonalon, 3 kilométeren pedig melléépítéssel kétszer kétsávos főutat alakítanak ki. A 9,2 kilométer hosszú útszakasz gyorsforgalmi paraméterekkel épül meg.

86-os út építése Szombathely és Vát között


A konzorcium vezetője a Magyar Aszfalt Kft. (a konzorcium tagja a KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. - a szerk.).

A a szerződéses összeg nettó 7 milliárd forint. A projekt az Új Széchenyi Terv részeként, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával.

86-os út építése Szombathely és Vát között
 

A Győr és Szombathely közé tervezett új, kétszer kétsávos gyorsforgalmi közlekedési csatorna megvalósításával a Győr-Moson-Sopron megye kelet-nyugati tengelyét alkotó 85-ös főút, valamint az észak-déli tengelyt alkotó 86-os főút forgalma lakott területen kívül lesz vezethető - közölte a NIF.

86-os út építése Szombathely és Vát között

A térség főútjainak számító és a beruházással érintett 85-ös és 86-os úton jelenleg naponta átlagosan több mint 12 ezer jármű közlekedik, a tranzitforgalom által súlyosan terhelt Csornán pedig naponta több mint 23 ezer gépjármű hajt át.

A fotókat augusztus 7-én (kedd) délután készítettük az építkezés helyszínén.

.