Elkezdődött a jáki templom felújítása

2012.04.24. 20:19

Az építők és restaurátorok már dolgoznak.

A jáki templom

Megkezdődött a jáki templom külső homlokzatának felújítása, a XIII. századi templomot felállványozták, az építők és restaurátorok már dolgoznak - mondta el az MTI-nek Rátkai László plébános.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM) kapott 150 millió forintos támogatásból a templom főhajója feletti tetőrész cserépborítását cserélik, a tetőzet szigetelését végzik el, valamint a két torony külső rekonstrukciója valósulhat meg.
Hozzátette: évek óta gondot okozott, hogy a tetőszigetelés hiánya miatt télen a porhó bejutott a templom belsejébe.

A jáki templom

Varga Dezső, a Szombathelyi Egyházmegye projektirodájának vezetője közölte: a mostani munka döntő többségét a XIII. századi szobordíszek, épületszobrászati díszítő elemek, kockadíszek, úgynevezett "kváderek" konzerválása, restaurálása, illetve a Schulek Frigyes tervei alapján elvégzett XIX. századbeli pótlások,
kockadíszek helyreállítása teszi majd ki.

Elmondta azt is, hogy a kivitelezésre közbeszerzési pályázat alapján Rendeszánsz Ztr. kapott megbízást. A munkálatokat szerették volna már áprilisban elvégezni, ám azok megindítását az időjárás késleltette. Szerződés szerint a restaurálási munkákat is magában foglaló felújításnak május végéig kell befejeződnie.

A jáki templom

A Szombathelyi Egyházmegye márciusban pályázatot adott be a jáki templom felújításának folytatására, erről azonban még nem született döntés - közölte Varga Dezső, aki szerint a templom teljes rekonstrukciója csak több lépésben, évek alatt valósulhat meg, hiszen az a becslések szerint 1 milliárd forintba kerülne.

Fotó: Kászoni László

.