Hirdetés

Emelkedik a vízszint, vízügyi szakembereket irányítottak át Győr megyébe

2013.06.03. 11:59

A miskolci, a nyíregyházi, a pécsi és a szolnoki vízügyi igazgatóság is bekapcsolódott az árvíz elleni védekezésbe az Észak-Dunántúlon – olvasható a regionális igazgatóság hétfő délelőtti tájékoztatójában, amely a következő 24 órára jelentős vízszintemelkedéseket prognosztizál e térségre.

Hirdetés    Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjének közleménye szerint az árvízzel veszélyeztetett településeken kirendelt vízügyi műszaki felelősök koordinálják az előkészítő és védekezési munkákat. Több helyszínen ideiglenes homokzsáktöltő-telepet alakítottak ki.

    Reggelig a Duna több alpesi vízgyűjtő területén hullott jelentős mennyiségű csapadék, de hétfőn napokra megszűnik az esőzés. Június közepéig nem is kell újabb nagy esőzésekkel számolni a térségben - írták. Az előző 24 órában a bajorországi és felső-ausztriai vízgyűjtőkön sokfelé mértek 50-70 milliméter feletti, egy-két helyen 100 millimétert elérő értékeket.

    A Győrhöz közeli Nagybajcs térségében hétfő reggel 5 órakor a vízállás 584 centiméter volt, kedd reggelre 650-670 centiméterre számítanak a szakemberek. Számításaik szerint Győrnél ugyanezen idő alatt 489-ről 550-570 centiméteres magasságig emelkedik a vízszint, tetőzéskor pedig a 830 centimétert is elérheti. A közlemény szerint a vízszint Esztergomnál a délelőtti órákban lépi át elsőfokú készültség küszöbét; ott és Komáromnál is harmadfokon tetőzhet a Duna.

    A Rábán és a Répcén kisebb vízállás-emelkedés tapasztalható, de érdemi árhullám kialakulására nem számítanak, a Lajta teljes szakaszán kissé emelkedik a vízszint - derül ki a közleményből.