Hirdetés

Épül a fatemplom Magyarföldön, az Őrségben

2010.03.31. 13:16

Állványerdő borítja a Zala megyei Magyarföldön épülő fatemplomot.

Állványerdő borítja a Zala megyei Magyarföldön épülő fatemplomot, az oszlopok között asztalosmesterek, ácsok, önkéntes segítők dolgoznak. Vörösfenyővel burkolják a mennyezetet, csiszolják az oldalfalakat, takarólécet szegeznek az ablakok mellé.

- Rengeteg munka van még hátra - mondja Rátóti Zoltán színművész, aki a tetőn éppen a szigetelőanyagokat teríti szét. A mostani apró munkák nem annyira látványosak, mint amikor emelkedtek a falak. Deszkaburkolattal kell beborítani az oldalfalakat és az andráskereszteket, ha elkészülnek a végleges fafelület előkészítésével, favédő olajokkal festik majd be őket. A templom körüli agyagos földön is meg kell oldani a vízelvezetést és a tereprendezést.

Az ökomenikus templomot a tervek szerint június 19-én szentelik fel, a szertartást Veres András szombathelyi megyéspüspök, Steinbach József dunántúli református püspök és Ittzés János elnök-püspök, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke celebrálja.


 

- A látogatók már most áhítattal lépnek be a félkész templomba, de csak akkor látszik majd igazán a belső tér nagysága és szépsége, ha eltűnik az állványerdő - mutat körbe Rátóti Zoltán.

A belső díszítéshez keramikusok, ötvösök, fafaragók, üvegművesek ajánlották fel segítségüket, de mindenkitől türelmet kért. Egyetlen szakrális tárgy is meghatározó lehet, a templomépítők pedig inkább a fa natúr szépségét, ősállapotát szeretnék továbbra is megtartani. - Ha valami díszítés hiányzik, azt majd úgyis megsúgja vagy kikényszeríti az épület - fűzi hozzá.

Egy tábla azonban mindenképpen helyet kap a templomban: erre fogják felvésni annak a több száz embernek a nevét, akik kétkezi munkával, adományaikkal vagy mecénásként segítették az építkezést.

A templomépítésbe Mújdricza Péter építész tervei alapján nem egészen egy esztendeje vágtak bele Magyarföldön. Az "alapfát" tavaly május végén rakták le, a famunkák az alapozás után július közepén indultak, ekkor állították fel az első oszlopokat is. Egy hónap múlva, a bokrétaünnepen már állt a tetőszerkezet. Még a havazás előtt sikerült beüvegezni az ablakokat, így a tél sem tett kárt az épületben.
A templom építését a Nemzeti Színház jótékonysági gálaestjén befolyt bevételből, magánszemélyek, vállalkozások adományaiból finanszírozzák. Közel százan - köztük asztalosmesterek, ácsok - kétkezi munkával segítették-segítik a megvalósítást.

Alcím: Benépesíteni jólelkekkel

Rátóti Zoltán az alapozástól kezdve részt vesz a létrehozás folyamatában. Felidézi, hogy baráti meghívásra közel másfél évtizeddel ezelőtt járt először az Őrségben, azóta szinte második lakhelyének számít a Szlovéniától kőhajításnyira található Magyarföld. A 36 lelkes település 2006-ban polgármesterré választotta a színművészt.
A környezet, a gyönyörű rétekkel, fenyőerdővel körülvett fennsík szinte sugallta, hogy ide ilyen építmény kell; a régi temető mellett természetes, tájba illő látvány a fatemplom. A területet a falu adományozta a Magyarföld Faluért Alapítványnak.
A településen többféle felekezet hívei élnek, senkit sem akarnak kizárni a szakrális létesítményből. A civil szervezet biztosítani tudja majd a nyitottságát. A templomépítők vágya az, hogy "benépesítsék jólelkekkel, jó szellemmel", a felszentelés után megtöltsék lelkigyakorlatokkal, istentisztelettel, egyházi ünnepekkel, keresztelővel, esküvővel. A polgármester közlése szerint az egyházi iskolákkal is felvették már a kapcsolatot, bár nehézséget jelent a faluban szálláshelyek megteremtése, a környező településeken ez is megoldható.

Beszél arról is, hogy a Nemzeti Színházban a korábbi fárasztó évadok után idén "csendesebb" színházi évet zárt. Az új szerepek, amelyeket rá osztottak volna, nem ambicionálták, így a régebbi szerepeit játszotta. A következő évadban a Győri Nemzeti Színházban vendégszerepel, Peter Shaffer angol drámaíró Equus című darabjában lép fel. Szerepálmai azonban mindig is voltak, szívesen játszik Csehov-, Shakespeare-figurákat, amelyek nagy kihívásnak számítanak, és szakmailag is erősítik a színészt.
A színészi munkával sokszor nehezen egyeztethető össze a polgármesterség, de ezt most úgy éli meg, hogy a kettő kiegészíti egymást. Nem áldozza fel a polgármesterségért a színészetet, de a színészetért sem a polgármesterséget. Jó megérkezni Magyarföldre, de ugyanilyen jó visszamenni a fővárosba is, ha tudja, hogy olyan színészi feladata van, amelyet szeret csinálni, és amely jó érzéssel tölti el. Bármennyire vonzza is ez a környék, színészként is szüksége van az aktivitásra.
A döntése még nem végleges, de az őszi választásokon valószínűleg ismét indul a polgármesterségért, mert nem szeretne semmit sem félbehagyni. A megkezdett munkát folytatni kell, mert csak így lehet az értékeket megőrizni - és hogy a kisfalvak ne pusztuljanak el, ne halljanak ki, az eddigi alkotásoknak pedig ne az enyészet legyen a végük.
 

Fotó: Magyarfold-falu.hu