Majomhorda terrorizál egy japán várost

MTI

2022.07.28. 12:04

Elkapták és megölték a banda egyik tagját, de a lakosok zaklatása az elfogott állat likvidálása után sem hagyott alább.

Elkapták és megölték a Jamagucsi japán várost hetek óta terrorizáló majombanda egyik tagját.

A mintegy félméteres, hétkilós hím japánmakákót specializált vadászok kábították el és ejtették fogságba egy iskola udvarán, majd miután meggyőződtek arról, hogy legalább egy támadás az ő számlájára írható, elaltatták.

Mivel az ételcsapdák nem működtek, az önkormányzat kábítólövedéket használó vadászokat bízott meg a garázda majmok ártalmatlanításával.

A majomhorda keddig legkevesebb ötven embert sebesített - karmolt vagy harapott - meg, köztük gyerekeket. Bár a sérülések nem súlyosak, a szokatlan majomtámadásokkal sokat foglalkozik a japán média.

A hatóságok szerint az egyik bajkeverő "elfogása" valószínűleg nem oldja meg a problémát, mert szemtanúk különböző méretű majmok támadásáról számoltak be, és a lakosok zaklatása az elfogott állat likvidálása után sem hagyott alább.

A japánmakákók, amelyek a legészakabbra élő majomfajt alkotják, a szigetországban többfelé hozzátartoznak az utcaképhez, szerte a világban jól ismertek azokról a felvételekről, amelyeken termálforrások forró vizében ejtőzve láthatók a tél kellős közepén. A majmok korábban is bosszúságot okoztak a helyi lakosoknak a termés megdézsmálásával, a Jamagucsiban tapasztalthoz hasonló támadássorozat azonban szokatlan.

A makákók főleg idősekre és gyerekre támadnak, többnyire alattomosan és hátulról. A városi tanács azt javasolja a makákóval szembesülő embereknek, hogy ne nézzenek az állat szemébe, ne tegyenek hirtelen mozdulatot és igyekezzenek a lehető legnagyobbnak látszani, például egy kabát szétnyitásával, majd próbáljanak eltávolodni.

Az agresszív makákók miatt a jamagucsiak közül sokan esernyőt vagy sövényvágót vesznek magukhoz, ha elmennek hazulról - olvasható a helyi médiában.

A szakembereknek egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy a majmok mitől váltak agresszívvé, és azt sem tudni, honnan jönnek a városba.

.