Újabban előre elkérik a temetési költséget a Mont Blanc hegymászóitól

MTI

2022.08.04. 20:55

Öt román turista például rövidnadrágban, sportcipőben és szalmakalappal akart nekivágni a hegycsúcs megmászásának.

Az esetleges temetési és mentési költségek fedezését szolgáló 15 ezer eurós (hatmillió forint) letétet követel egy francia település polgármestere a hegymászóktól, miután több tucat önjelölt alpinista vágott neki a Mont Blanc csúcsára vezető útnak dacára a figyelmeztetéseknek - jelentette csütörtökön a The Guardian című brit lap online kiadása.

Saint-Gervais-les-Bains-ből indul a Gouter-útvonal Európa legmagasabb csúcsára, amelynek megmászására a hatósági figyelmeztetések ellenére tucatjával vágnak neki a vállalkozó szelleműek.

Az intézkedést bevezető Jean-Marc Peillex helyi polgármester ugyanakkor orosz rulettnek nevezte vakmerőséget. Tételesen levezetve a letétből tízezer euró a mentési költségeket, ötezer pedig az esetleges temetést fedezné.

A helyi túravezetők július közepe óta felfüggesztették tevékenységüket a mindenki számára hozzáférhető útvonalon a kőomlások fokozott veszélye miatt. A helyi közigazgatási szervek pedig arra intették az embereket, hogy kerüljék el a térséget. A tartós hőhullám ráadásul még veszélyesebb körülményeket teremtett a hegyen.

Peillex szerint önjelölt alpinisták tucatjai fittyet hánytak a figyelmeztetésre. Beszélt arról is, hogy öt román turista rövidnadrágban, sportcipőben és szalmakalappal akart nekivágni a hegycsúcs megmászásának, de még időben visszafordították őket a hegyi rendészek.

"Az emberek halállal a hátizsákjukban akarnak helyet mászni. Akkor előlegezzék meg a mentési és temetési kiadásokat, mert az elfogadhatatlan, hogy a francia adófizetőknek kelljen állniuk a számlát" - fogalmazott a polgármestertette hozzá.

Az utóbbi húsz évben a Gouter-útvonalon több mint száz ember halt meg.

A csúcsot a Ratti-útvonalon is el lehet érni a Mont Blanc olasz oldaláról Courmayeur felől, de ezt az ösvényt kevésbé használják.

Roberto Rota, Courmayeur polgármestere közölte, hogy nem tervezi korlátozni a hegycsúcs megmászását, letét követelését szürreálisnak nevezte. Azt mondta, a hatóságok legfeljebb figyelmeztethetik az embereket az útvonalakon uralkodó nehéz körülményekre.

A hegyvidéki tevékenységek biztonságának kérdése fokozottan előtérbe került az idén nyáron a hőhullám és a Marmolada északi lejtőjén bekövetkezett jégomlás miatt, amely tizenegy ember életét követelte július elején. Az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja településeinek polgármesterei biztonsági megfontolásokból lezárták a térséget, de hegymászók ennek ellenére megpróbálkoztak a tilalom kijátszásával. A Monte Cervinóra vezető ösvényt például csütörtökön ideiglenesen le kellett zárni, miután tizenhárom hegymászót mentettek ki egy földcsuszamlás nyomán.

.