A magyaron már túlvannak az érettségizők - így zajlott az első nap

2015.05.04. 21:20

Sehol sem volt gond a lebonyolítással. 

Magyar nyelv és irodalomból majdnem 80 ezer végzős középiskolás érettségizett. A lebonyolítással sehol nem volt gond, legalábbis nem érkezett hír ilyenről.

A feladatlapokat pontosan nyolc órakor nyithatták ki a diákok. Középszinten országszerte csaknem 1200 iskolában mintegy 78 ezren adtak számot tudásukról. A diákok szövegértési feladatként Grendel Lajos irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták középszinten, ennél a feladatnál 12 kérdésre kellett válaszolniuk. Ezután választhattak a tanulók: érvelhettek Seneca-idézet alapján, elemezhették Bodor Ádám novelláját, de választhatták az összehasonlítást is, amelyben Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy versét kellett összevetni.

A magyaron már túl vannak az érettségizők - így zajlott az első nap

Emelt szinten pedig csaknem kétezren érettségiztek hétfőn. 240 perc alatt négy feladatot kellett megoldaniuk, volt köztük szövegértés és kreatív elemzés is.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár azt mondta: az érettségi vizsgák országszerte mindenhol rendben zajlottak. Sipos Imre hozzátette: a vizsga megoldó kulcsa kedden reggel jelenik majd meg. "A pedagógus kollégák ezeknek a javítókulcsok ismeretében tudják elkezdeni a dolgozatok javítását, középszintű vizsgák esetén az intézmény tanárai, emelt szintű vizsgák esetén a kormányhivatalok által megbízott vizsgabizottsági kollégák javítják majd ezeket a dolgozatokat" – közölte Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

Kedden országszerte a matematika írásbelikkel folytatódik az idei érettségi.

.