25-30 éves korunkban érdemes házasságot kötni

2015.08.05. 12:24

Legalábbis ezt állítja egy friss felmérés.

Egy új kutatásból kiderült, leginkább a húszas éveink második felében érdemes házasságot kötni, ha a válás kockázatát minél kisebbre akarjuk csökkenteni - írja a HVG.hu.

A lap szerint a tudósok már régóta tudják, hogy a válások aránya a szinte tinédzser fejjel, 18-20 évesen kötött házasságoknál a legnagyobb. Akik 25 éves korukban házasodtak össze, azoknál 50%-kal kisebb a válás esélye, mint azoknál, akik 20 éves korukban kötöttek házasságot. Nem túl bonyolult a magyarázat: a fiatal párok többsége nem elég érett a házassághoz. 

25-30 éves korunkban érdemes házasságot kötni

25 éves kor után azonban már más a heyzet, a kutatók szerint ugyanis a személyiség 30 éves korunk körül stabilizálódik: a pszichológia már 1890 óta arról beszél, hogy 30 éves korunk előtt rengeteget változik a személyiségünk, 30 fölött már alig, vagy rendkívül lassan. Tehát általában 30 éves korunkra viszonylag kiszámíthatóvá válik az életünk.

Éppen ezért a húszas éveink végén, illetve a 30 éves kor fölött kötött házasságokban már nem jelent akkora kockázatot a házastársak személyiségének és viselkedésének változása. A kutatók szerint nem csupán az érett, stabil személyiség csökkenti a válás kockázatát, 30 fölött a párok tagjai stabilabb anyagi háttérrel rendelkeznek, ezért az anyagi feszültségek is kevésbé jellemzőek, mint 30 alatt.

Éppen ezért a frissen publikált kutatás azt mutatja, hogy 25 és 32 éves korunkban érdemes leginkább oltár elé állni.

Továbbri részletek a témáról és az eredeti cikk itt olvasható.

.