Hirdetés

Este hétig mindenkit kimentettek a Balatonból - Sok volt a felelőtlen szörfös és fürdőző

2010.07.24. 22:30

Hirdetés

Egész nap felelőtlen szörfösök, fürdőzők, kisebb-nagyobb vitorlázók kerültek bajba a 60-80 kilométer/órás szélben, de este 19 órakor már senki sem volt veszélyben a Balatonon - tájékoztatta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szóvivője szombaton az MTI-t.

A VMSZ a Balatoni Vízirendészettel együttműködve a délelőtti óráktól folyamatosan mentette a megerősödött szél miatt bajba került embereket és eszközöket. Délelőtt fél tíztől kezdve váltak folyamatossá a riasztások. Eltűnt, majd megkerült fürdőzők okoztak többször is riadalmat annak ellenére, hogy a tavon másodfokú viharjelzés van érvényben jelleg is.

Több kis katamarán is felborult vagy eltört árboccal sodródott. Ezekről az eszközökről nagyon könnyű vízbe esni. Így járt annak a katamaránnak a vezetője is, aki Révfülöpről indult el, majd a tó közepe felé felborult. Őt egy másik vitorlásról vették észre, de mivel szem elől tévesztették, rendőrségi helikoptert kellett bevetni a felkutatására. A férfin szerencsére volt mentőmellény, így sikerült kimenteni. Egy másik katamaránról vízbe esett férfi is előkerült az este folyamán.

Komoly gondokat okoztak a szörfözéshez kellő tudással nem rendelkezők is. Egyiküket egy ábrahámhegyi vízimentő vette észre, amint a parttól 6-800 méterre próbált az erős szembeszélben a part felé úszni a deszkájával. Érte mentőhajó indult és így sikerült a partra jutnia. Több kisebb-nagyobb vitorlás is segítségre szorult a rajtuk levő utasokkal együtt.

A VMSZ felhívja a Balatonon nyaralók figyelmét, hogy vasárnapra a szombatinál is erősebb szelet jeleztek a meteorológusok. A vízimentők ezért arra kérik a fürdőzőket, hogy ne menjenek vízbe, ameddig tart a másodfokú viharjelzés, a szörfösöket és vitorlázókat pedig arra kérik, hogy csak a megfelelő eszközökkel és megfelelő tudással rendelkezők merészkedjenek a tóra.