A franciák betiltanák a Nutellát

2015.06.18. 10:49

Környezetvédelmi okokra hivatkoznak.

Az Index.hu cikke szerint Ségolène Royal francia környezetvédelmi miniszter azzal a meglepőnek tűnő kéréssel fordult hétfő este a közvéleményhez, hogy "Védjék az erdőket, hagyjanak fel a Nutella fogyasztásával!".

A miniszter azzal indokolta bojkottfelhívását , hogy a Ferrero cég – a világ mogyorótermésének negyedén kívül – pálmaolajat használ fel a Nutella gyártásához, és ezzel közvetett módon hozzájárul az erdőirtáshoz és a globális felmelegedéshez - írják.

Egyre több őserdő helyére telepítenek ugyanis pálmákat, melyekből rettentő olcsón lehet kinyerni a zsiradékpótló pálmaolajat. A Ferrero pálmaolaj-felhasználásának majdnem 80 százalékát Malajziából biztosítja, a fennmaradó hányadot pedig Pápua Új-Guineából, Brazíliából és Indonéziából.

Ségolène Royal által megszólított cég azt válaszolta, hogy tisztában vannak a környezetvédelmi kockázatokkal, és elkötelezettek abban, hogy a pálmaolajat tiszta forrásból szerezzék be.

A franciák betiltanák a Nutellát

Azonban a pálmaolaj – más iparnövényhez hasonlóan – valóban igen káros a környezetre, ugyanis ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő, mivel az olajpálma gyökereiben olyan gátlóanyag termelődik, ami kiöl minden más növényt, ráadásul évtizedeken keresztül makacsul a talajban marad. A nagy környezetvédelmi szervezetek arra is rámutatnak, hogy az ültetvények szaporodása nemcsak az esőerdőket veszélyezteti, de közvetve több olyan állatfajt is kipusztulással fenyeget, mint a tigris, a szumátrai elefánt vagy az orangután. 

Ennek ellenére a politikus Nutella-ellenes kijelentése miatt a fenntartható pálmaolaj védelmezői szerdán fellázadtak a miniszter kijelentése ellen: "Nem az a megoldás, ha mellőzzük a pálmaolajat az ételekből, "a fenntartható megoldások kifejlesztését kell támogatni" – hangsúlyozta közleményében a fenntartható pálmaolaj-előállítást szorgalmazó, gyártókat – közöttük a Nutellát előállító olasz Ferrerót - és felhasználókat tömörítő francia szervezet, az Alliance.

Végül Ségolène Royal bocsánatot kért a bojkottálási kísérlet miatt: "Ezer bocsánat a Nutellával kapcsolatos vitáért. Egyetértek azzal, hogy a fejlődést kell támogatnunk" – jelentette ki Twitter-üzenetében a miniszter.

Az eredeti cikk itt olvasható.

.