Így befolyásolják az ételek a hangulatot.
Így befolyásolják az ételek a hangulatot.
Így befolyásolják az ételek a hangulatot.
Több külföldi kutatás és vizsgálat is alátámasztotta, hogy bizonyos ételek elfogyasztása számos betegségnek és a rossz hangulatnak is a forrása lehet – írja az mno.hu.
A lap kifejtette, az egészségtelen táplálkozás, vagy a zsírban és cukorban gazdag étrend összefügghet a rossz mentálhigiénés állapottal. Ezeket a példákat találták:
Egy 2014-es folyóirat tanulmánya szerint például a hosszú távon egészségtelen táplálkozás kiváltható oka lehet a depressziónak. A kutatás során 3700 depressziós ember étrendjét vizsgálták, egészségtelen étel alatt pedig a magas cukortartalmú, előre feldolgozott és félkész ételeket értették.
Ugyanez a tanulmány arra is kitért, hogy van kapcsolat a cukor mennyisége és az addiktív evés között. A megvizsgált 81 ember közül 57%-nak volt valamilyen ételfüggősége, ugyanis a cukor-és zsírtartalmú ételek bár csak kisebb mértékben, de pont úgy hatnak az agy örömérzetért felelős részére, mint a függőségeket okozó drogok.
Stressz hatására több cukrot fogyasztunk, mert az agyunknak szüksége van rá, azonban a kutatók szerint a stresszt mozgással is leküzdhetjük, így elkerülhető a felesleges kalóriabevitel.
Nem áll teljesen szilárd lábakon az elmélet, de az sem kizárt, hogy összefüggés van a skizofrénia és a vércukorszint között. Egy 2006-os tanulmány 200 skizofrén beteget vizsgált meg, és azt találták, hogy hét százalékuknak nagyon magas volt a vércukorszintje, míg 14 százalékuk volt cukorbeteg.
Végezetül pedig egy 2014-es tanulmány azt igazolta, hogy azoknak a fiataloknak, akiknek minőségi az étrendjük, sokkal egészségesebb a mentálhigiénés állapota mint azoknak, akik egészségtelen ételeket fogyasztanak.
Az eredeti cikk itt olvasható.