Újabb „Enni adok - Enni kapok” ételosztó szekrényt helyeztek el Szombathelyen

2015.06.18. 17:16

Magyarországon ez a tizedik.

Hazánkban az első ételdobozt a pécsi Irgalmas Betegápoló Rend Rendháza és Kórház kerítéséhez illesztették 2012-ben, Morvay Imre Pió atya kezdeményezésére. Azóta több város is követi az ő példáját. Csaknem egy hete helyezték el az utcán a tizedik „Enni adok - Enni kapok” ételosztó szekrényt Magyarországon, mégpedig Szombathelyen a Szent Márton-templom kerítésére. Így már kettő is „üzemel” a városban. 

A „zöld doboz” történetéről dr. Major Gyöngyit kérdeztük, aki a Szent Márton úti ételszekrény elhelyezését kezdeményezte.

–   Hallottam arról, hogy Pécs utcájára kihelyeztek egy ételdobozt. Arra gondoltam, jó lenne, ha Szombathelyen is meg tudnánk valósítani ezt. Felvettem a kapcsolatot a Szent Márton-templom lelkészségével, akik nyitott szívvel és füllel hallgattak, majd mellém álltak az ügyben – mesélte.   

A Szent Márton úti „zöld doboz”
A doboz célja, hogy gondoljunk azokra is, akiknek nem jut elég, vagy éppen semennyi ennivaló sem. Bárki betehet – lehetőleg tartós – élelmiszert, amit a rászorulóknak szán.
 
Mint azt megtudtuk, a kihelyezett ételosztó szekrény tartalma az elmúlt rövid időszakban aktívan cserélődött.
 

– A „zöld dobozt” nemrég tettük ki a Szent Márton-templom kerítésére. Azért is álltam a kezdeményezés mellé, mert úgy látom, hogy az emberek szeretnének segíteni a hajléktalanokon, de félnek odamenni hozzájuk. Ha azonban az ételosztó szekrényben helyezik el az élelmet, áthidalják ezt a problémát, illetve feszültség és félelem nélkül juttathatják el a rászorulókhoz az adományt, amit – tapasztalataink alapján – ők hamar el is visznek onnan – mondta el Molnár Árpád kórházi lelkész.

Az ételszekrény ellenőrzésére önkéntesek jelentkezését várják
„Szeretnénk egy kis munkaközösséget is létrehozni, akik részt vállalnának a rendtartásban, például a szekrényben lévő csomagokat megigazítják, rendezetté teszik, szervezetten besegítenek a szekrény tisztításában.” – olvasható a Szent Márton úti szekrényen szereplő kiíráson.

Pár hónappal ezelőtt az MSZP szombathelyi szervezete is bekapcsolódott az Enni adok - Enni kapok mozgalomba. Kitettek irodájukkal szemben (Berzsenyi Dániel tér 2/b) egy ételszekrényt.

Fontos tudnivalók azoknak, akik bármelyik ételszekrénybe adományt visznek:
1. Csak gondosan becsomagolt, nem romlott és nem romlandó ételt tegyenek a szekrénybe.
2. Vigyázzanak a tisztaságra. Alaposabb takarítást, fertőtlenítést rendszeresen végeznek, de bárki elvégezhet kisebb törölgetést, amikor adományát elhelyezi.
3. Ne tegyenek ide használt ruhát, cipőt, visszaváltásra alkalmas üres üveget stb.   
.