Lassan mi keresünk a legkevesebbet Európában

2016.01.30. 20:32

Az itthoni fizetések rendkívül alacsonyak, nemcsak Ausztriához vagy Németországhoz, hanem csaknem mindegyik volt szocialista országhoz képest - írja a Kisalföld.

Az Európai Unió statisztikai szervezete, az Eurostat 2014-es adatai szerint Ausztriában évi 27.843, Németországban pedig 27.782 euró volt az átlagkereset, ami havi 2320, illetve 2315 eurós – vagyis 310 forintos árfolyammal számolva csaknem 720 ezer forintos – összeget jelent.

A magyar átlag ezzel szemben mindössze évi 6385, azaz havi 532 eurót (tehát mintegy 165 ezer forintot) tett ki abban az esetben, ha valaki nem tudott érvényesíteni gyermekek utáni adókedvezményt.

Ennél is nagyobb baj, hogy a hazai bérek már a kelet-európaiaktól is elmaradtak. Címoldali hírgrafikánkból látható, hogy a dolgozók Litvánia, Románia és Bulgária kivételével mindegyik volt szocialista országban többet keresnek, mint nálunk.

Ha az éves összeget havira és forintra számoljuk át, kiderül, hogy a lett átlagfizetés 178 ezer, a lengyel 197 ezer, a szlovák 206 ezer, a horvát 220 ezer, a cseh 225 ezer, az észt 258 ezer, a szlovén pedig 308 ezer forint körül volt tavalyelőtt. Emiatt lehet, hogy míg néhány éve még Szlovákiából jöttek át sokan dolgozni Magyarországra, például a győri Audi- vagy az esztergomi Suzuki-gyárba, addig mostanra fordulni látszik az irány, és északi szomszédunktól toboroznak magyar munkásokat ottani üzemekbe.

A magyar béreknek ezer euróval, azaz nagyjából 310 ezer forinttal szabadna csak elmaradniuk a nyugatiaktól, hogy meg lehessen állítani az elvándorlást – a lap kérdésére ezt állította Dalányi László, a Manpower-Group Magyarország ügyvezető igazgatója.

Részben az alacsony magyar bérek következményeként mára sok területen – az építőipartól az egészségügyön át a járműgyártásig – rendkívüli mértékű munkaerőhiány alakult ki, s így a dolgozók jobb alkupozícióban vannak.

.