Hirdetés

Faültetéssel emlékeztek a szombathelyi angoltanárok

2015.03.20. 19:51

Az egyetem kertjében bőven volt humor és kora tavaszi napfény.

Mostanában megszoktuk, ha a Savaria Egyetemi Központról (SEK) van szó, akkor annak valamiféle drámai fejlemény az oka.

Nos, az angoltanárok péntek délutáni faültetése már-már idilli hangulatot árasztott, amit tovább erősített a tavaszi napsütés és az angol kultúrához alapból hozzátartozó humor.

Mondanunk is felesleges: az ültetés szimbolikus volt. Az Angoltanárok Nemzetközi Egyesülete (IATEFL-Hungary) ugyanis idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, és ebből az alkalomból kitalálták, hogy minden elmúlt konferencia helyszínén fát ültetnek az angoltanárok.

Szombathelyen 20 éve, 1995. októberében rendeztek sikeres konferenciát, ennek alkalmából ültettek itt fát, nem mellesleg az elsőt a sorban.

Az egyetem kertjében az angoltanárokon és a vendéglátókon - Wagner Anikó, a vezetőség korábbi tagján, az egyesület regionális koordinátorán és Lindner Zsuzsa, az egyesület korábbi elnökén – kívül itt volt és beszédet mondott Medgyes Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora, volt nagykövet, az Angoltanárok Egyesületének egyik alapító tagja.

A legendás tanár humort sem nélkülöző beszédében felelevenítette az egyesület indulásának körülményeit, a 20 évvel ezelőtti szombathelyi konferenciát, amelynek félezer résztvevője volt. Arra nem emlékszik, hogy ott volt-e a polgármester, de arra igen, hogy a város állta a vacsora költségeit – elevenítette fel személyes emlékeit Medgyes Péter.

Az eseményen jelen volt a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar intézetigazgatója is.

Horváthné Molnár Katalin kissé áthallásos mondatokkal illusztrálta a fák lehetséges sorsát, a kiegyensúlyozott növekedést vagy a görcsös kínlódást, esetleg kivágást. Ugyanakkor hangsúlyozta: a szombathelyi felsőoktatás termékeny talajt biztosít a most ültetett fa számára. Beszédében missziónak nevezte az angoltanárok munkáját, akik szerte a világban „jóval többet tesznek annál, minthogy megtanítanak egy idegen nyelvet”.

Az eseményen közreműködtek a Nyitra Utcai Általános Iskola kis versmondói és a Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és AMI tanulói.

Faültetéssel emlékeztek a szombathelyi angoltanárok