Felállították a bécsi Christkindlmarkt karácsonyfáját

2011.11.03. 11:30

A 80 éves fenyő idén Burgenlandból érkezett.

Bécsi karácsonyfa

Két daru emelte a helyére szerdán a híres bécsi Christkindlmarkt 29 méteres karácsonyfáját. A 80 éves fenyő idén Burgenlandból érkezett, két hét alatt választották ki.

Javában zajlik a készülődés a karácsonyi szezonra az osztrák fővárosban: a Rathausplatzon már felállították a karácsonyi vásár standjait, szerdán pedig megérkezett az óriási karácsonyfa is.

A 29 méteres, 80 éves fenyő idén a burgenlandi Rudersdorfból származik. Mivel a fa magántulajdonban volt, a település megvásárolta a tulajdonosától, aki nagyon kedvező áron bocsátotta rendelkezésre a fenyőt.

Bécsi karácsonyfa

Johannes Pinczolits, Burgenland protokollfőnöke elmondta, hogy nem kellett sok időt az ideális példány keresgélésével tölteniük, mivel a többi tartománnyal ellentétben Burgenlandban inkább az jelenti a kihívást, hogy egyáltalán alkalmas fenyőt találjanak. Ausztria legkeletibb tartományának klimatikus viszonyai ugyanis nem igazán kedveznek a tűlevelűeknek, ellentétben a nyugatabbra fekvő országrészekkel.

A fának egyébként idén nem is Burgenlandból, hanem Steiermarkból kellett volna érkeznie. 1959 óta ugyanis minden évben más tartomány adja a karácsonyfát, ebben az évben pedig Steiermark lett volna soron. Azonban mivel Burgenland idén ünnepli Ausztriához való tartozásának 90. évfordulóját, cseréltek.

Teljes pompájában 2011. november 12-én láthatja először a fenyőt a nagyközönség. A díszkivilágítást Bécs polgármestere és tartományfőnöke, Michael Häupl valamint Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke kapcsolják be először a Christkindlmarkt megnyitóján. A zenei aláfestést a Burgenlandi Katonazenekar és a Bécsi Gárdazenekar szolgáltatja.

A Bécsi Adventi Varázslat, amelynek szerves része a Christkindlmarkt, évente mintegy hárommillió látogatót vonz kül- és belföldről. A mesebeli hangulatra vágyókat 2011. december 24-ig várják a bécsi Rathausplatzra.
 

.